Spaans leren in Costa Rica: 10 leuke weetjes

26 Jul
1,805
Views
0 Comments
Lees in het:
Interesting Fun Facts about Costa Rica

Tuesday July 26, 2022 - Posted by admin

Heb je plannen om naar Costa Rica te reizen om Spaans te leren en een groen tropisch avontuur te beleven tijdens je taalcursus Spaans in Costa Rica? Costa Rica staat bekend om zijn uitgestrekte regenwouden, watervallen, vulkanen en kletterende toekans. Dit alles maakt het een geweldige bestemming voor een avontuurlijke reis en een intensieve taalcursus Spaans. Om je op weg te helpen, hebben we 15 leuke weetjes over Costa Rica op een rij gezet die het land bovenaan je bucketlist zullen zetten.

1. ¡Pura vida!

Laten we beginnen met deze korte en typische uitdrukking in het Spaans, tegelijkertijd een van de beroemdste curiositeiten van Costa Rica: het gebruik van de uitdrukking “Pura vida”. In Costa Rica hoor je ‘pura vida’ op alle uren, niet alleen op de Spaanse school: ‘pura vida’ is een groet, een afscheid, een ‘hoe gaat het met je?’ en ook ‘ik wens je het beste’, en zo een. Het is een zin van aanmoediging, om een overwinning te vieren … Alles is een reden om enthousiast “pura vida” uit te roepen!

2. Waarom worden de inwoners Ticos genoemd?

Het verhaal gaat dat Costa Rica in 1856/57 werd gestalkt door het leger van filibusterpiraten die de kust wilden bestormen. Costa Rica had de hulp van soldaten uit andere buurlanden, die zich realiseerden dat de Costa Ricaanse strijders het verkleinwoord -ico, -ica (bijvoorbeeld chiquitico, wat klein betekent) veel gebruikten. Bovendien spraken ze liefdevol hun landgenoten aan en noemden ze broers en zussen. Na verloop van tijd en voortdurend gebruik werden de inwoners van het land Ticos en Ticas.

3. Costa Rica: een van de gelukkigste landen ter wereld

Volgens de Happy Planet Index bekleedde Costa Rica in 2012 de toppositie als het gelukkigste land ter wereld. Veel factoren spelen een rol bij deze rangschikking, waaronder het feit dat de overheid geld investeert dat het zou hebben uitgegeven aan een leger (dat in 1949 werd afgeschaft) in onderwijs, gezondheidszorg en pensioenen. Sindsdien is het van de toppositie gezakt, maar het is nog steeds een heel gelukkig land.
 

Costa Rica destination to learn spanish

 

4. In Costa Rica vind je een toevluchtsoord dat miljoenen schildpadden beschermt

Het Ostional Wildlife Refuge van Costa Rica beschermt miljoenen schildpadden die daar nestelen. Het werd in 1984 opgericht om stroperij van schildpaddeneieren te voorkomen en is de enige plek ter wereld waar je legaal schildpaddeneieren kunt oogsten. Als je tussen juli en september in Costa Rica bent om Spaans te leren, kun je zeeschildpadden eieren zien leggen op het strand van Tortuguero National Park.

Als je Spaans studeert op de school in Playa Tamarindo, kun je een bezoek brengen aan het Marino Las Baulas National Park, waar jaarlijks gigantische lederschildpadden komen nestelen en broeden. Deze rondleidingen kunnen direct bij de receptie van de school worden geboekt. Van oktober tot februari.

5. Koffie is een nationaal icoon in Costa Rica

Ondanks dat het een klein land is, is Costa Rica de 13e grootste koffie-exporteur ter wereld. De eerste koffiebonen arriveerden in 1779 uit Jamaica. Ze werden gedoopt als gouden bonen, aangezien duizenden kilometers plantages de koffie-industrie tot de belangrijkste bron van inkomsten voor Costa Rica maakten totdat het toerisme het in 1991 inhaalde. Naast economisch is het drinken van koffie een ritueel in elk huis in Costa Rica. Je Spaanse leraar of moeder van het gastgezin zal je er meer over vertellen.

6. 5,25% van het grondgebied is beschermd

Ondanks dat het een klein land is, wordt een kwart van het oppervlak van Costa Rica beschouwd als nationale parken en daarom volledig beschermd tegen mogelijke vernietiging.

7. Recreatieve jacht is verboden

Om het grote respect te tonen dat Costa Ricanen voor dieren hebben, heeft de regering in 2012 de jacht als recreatieve activiteit verboden; een van de bezienswaardigheden van Costa Rica die laat zien hoeveel ze van de natuur houden.
 

Learn Spanish in Costa Rica

 

8. Costa Rica heeft maar liefst 200 vulkanen

Er zijn ongeveer 200 vulkanische formaties in het land, waarvan de helft actief is. De bekendste vulkaan is de Arenal-vulkaan, een van de meest actieve ter wereld. Gelukkig zijn er sinds 1968 geen gevaarlijke uitbarstingen meer geweest. Toch leeft het land in Costa Rica met zoveel vulkanen: het Costa Ricaanse vulkanologische en seismologische observatorium registreert elke dag verschillende trillingen.

Je kunt de Arenal-vulkaan bezoeken op een dagtocht als je gaat Spaans leren in Playa Tamarindo (zie meer informatie hieronder).

9. Het grootste meer van het land is kunstmatig

Een van de meest ongewone bezienswaardigheden van Costa Rica: het meer van Arenal is het grootste van het land en het is kunstmatig! Het ligt aan de voet van de Arenal-vulkaan en is een geweldig centrum voor recreatieve watersporten.

10. Houd rekening met de ethische tijd

Je Spaanse lessen en de rondleidingen beginnen op tijd, maar als je nog andere afspraken maakt met de lokale bevolking… is het het veiligst om aan te nemen dat hij of hij iets later komt opdagen. Deze vertraging maakt deel uit van de cultuur van het land en staat bekend als het ethische uur.

11. Heb je gehoord van Isla del Coco?

Heb je gehoord van Isla del Coco? Het is een eiland in de Stille Oceaan op 600 kilometer van het vasteland. Ondanks dat het groot genoeg is (12×5 kilometer), is het totaal onbewoond. En wist je dat het begin van de film Jurassic Park daar is opgenomen? Miljoenen mensen hebben Isla del Coco virtueel bezocht zonder het te weten, waardoor het een van de meest artistieke bezienswaardigheden van Costa Rica is.
 

Playa Tamarindo Beach

 

12. Costa Rica straattaal

Een andere curiositeit van Costa Rica is de hoeveelheid eigen woorden die ze gebruiken. Soms lijkt het alsof Spaans spreken niet genoeg is. De straattaal van Costa Rica wordt “pachuco” genoemd. “Bretear” betekent werken, “mae” is gelijk aan de “tío” (oom) in Spanje (zoals in ‘dude’ of ‘guy’) terwijl ‘tuanis’ wordt gebruikt als iets cool is.

Een persoon die erg koppig is, kan “jupa” (hoofd) of “jupon” (grote kop) worden genoemd, terwijl “jalarse una torta” (een taart trekken) wordt gebruikt wanneer mensen iets doms doen, zoals in het verknoeien. Ander typisch Costa Rica-jargon: een tankstation wordt een “bom” genoemd en een verkeersopstopping een “prooi”.

Zelfs de steden hebben bijnamen in Costa Rica: als je de lokale bevolking hoort praten over Chepe, Moncho en El Puerto, hebben ze het eigenlijk over de steden San Jose, San Ramón en Puntarenas. Je leert natuurlijk veel van deze lokale taal als je gaat Spaans leren in Costa Rica.

Meer lezen over Latijnsamerikaanse slang?

13. Natuur, natuur, natuur

Van surfen tot wildwaterraften tot ziplinen, er is geen gebrek aan buitenactiviteiten voor sensatiezoekers. Het is bekend dat Costa Rica enkele van de beste surfgolven ter wereld heeft en de regenwouden zijn ideaal voor trekkingavonturen in de boomtoppen. Meer lezen over wat te doen in tijdens het Spaans leren in costa Rica?
 

Adventure Sports Costa Rica

 

14.- 20.000 verschillende soorten spinnen leven in Costa Rica

Kun je je voorstellen: 20.000 verschillende soorten spinnen? Een van hen is het meest giftige dier van het land, de beroemde “zwarte weduwe”. Het gif is ongeveer 15 keer sterker dan het gif van een ratelslang. Gelukkig lijken het geen agressieve spinnen te zijn en bijten ze alleen mensen uit zelfverdediging.

Highlight: Spaans leren in Costa Rica: kies Playa Tamarindo

Playa Tamarindo ligt aan de noordelijke Pacifische kust van Costa Rica, bij velen bekend als de Gold Coast vanwege zijn idyllische zonovergoten stranden, buitengewone zonsondergangen en de perfecte golven die surfers van alle niveaus aantrekt. Het zachte zand en het kristalheldere water van dit spectaculaire strand trekken het hele jaar door mensen aan. Voor actievelingen zijn er allerlei soorten sporten beschikbaar: kajakken, surfen, snorkelen, duiken, vissen, zeilen, ATV, paardrijden, wandelen, baldakijn, golfen en mountainbiken. Playa Tamarindo werd een paradijs voor surfers dankzij de verschillende plekken die het heeft voor alle surfniveaus.
 

Surfing Lessons at playa Tamarindo

 
Tamarindo, een voormalig vissersdorp, is een kleine maar multiculturele stad die het hele jaar door nationale en internationale toeristen trekt.

Playa Tamarindo een populaire bestemming en veel buitenlanders kiezen de stad om langere tijd te blijven en te gaan Spaans leren in Costa Rica. De stad zelf is heel kleurrijk met veel lokale Tico-smaak. Als je hier woont en Spaans studeert, vind je bakkerijen, surfscholen, touroperators, supermarkten, een groentemarkt voor buiten, maar ook kunstgalerijen, aardewerkwinkels, beauty spa’s en restaurants, bars en disco’s.

Tip: combineer een taalcursus Spaans in Playa Tamarindo met een van onze andere bestemmingen in Costa Rica:

 

 

You might also want to read:

Comments... no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*