Beste steden om Kerst te vieren in Latijns-Amerika

06 Sep
604
Views
0 Comments
Lees in het:
Best Places to Spend Christmas in South America

Wednesday September 06, 2023 - Posted by admin

Zou je wel eens iets anders willen met Kerst? Doe een taalcursus Spaans en kom Kerst in Latijns-Amerika vieren! Elk Latijns-Amerikaans land biedt zijn eigen unieke liedjes, kersttradities en kerstdiner. Kersttradities in Zuid-Amerika combineren religieuze, lokale en culturele elementen. Geen sneew en kou in in deze tijd van het jaar, maar zon, feest, vrolijke mensen en heerlijk eten! Bekijk de verschillende kerstvieringen in verschillende landen en bekijk de beste steden voor Kerst in Latijns-Amerika.

Kerst in Peru

Een van de belangrijkste kenmerken en tradities in Peru is de Nacimiento of de kerststal. Kerststallen worden opgesteld in particuliere huizen, pleinen, kerken, kathedralen en openbare, particuliere en overheidsinstellingen. Als je in Peru werkt, is de kans groot dat je kantoor een kerststal heeft met een onderscheidend ontwerp of thema. De kerststal staat open voor verbeelding en creativiteit.

Rond de kerstvakantie is er in Peru een festival voor Villancicos (kerstliederen) in Quechua, een inheemse taal die veel wordt gesproken in het Andesgebergte, vooral in de buurt van Cusco. Deze voorstelling biedt een unieke mix van de inheemse traditie gecombineerd met de christelijke religie.

Best Places to Spend Christmas in South America

Als je Spaans studeert in Cusco, zul je een kerststal zien en helpen bouwen op de Spaanse school in Cusco. Veel Peruaanse gastgezinnen hebben ook kerststallen bij thuis. De meest interessante ervaring zal echter het “Chocolatada” of kerstliefdadigheidsfeest voor de kinderen zijn in een van de omliggende dorpen van Cusco. Kerstmis vieren met de lokale bevolking van een afgelegen dorp en de cadeautjes uitdelen die de school meeneemt om aan de kinderen te geven, is een werkelijk unieke ervaring die je niet snel zult vergeten bij Kerst in Latijns-Amerika.

Best Places to Spend Christmas in South America

In de hoofdstad Lima zijn de weken voorafgaand aan Kerstmis vol met activiteiten en overal in de stad zie je kerstbomen. Op kerstavond houden veel kerken rond 22.00 uur de mis, gevolgd door een geweldig vuurwerk. Net als in Cusco zal de Spaanse school in Lima op 25 december gesloten zijn, maar de Spaanse lessen zullen op 26 december doorgaan.

Santurantikuy Market in Cusco

Een andere belangrijke gebeurtenis in Peru is de Santurantikuy markt die elk jaar op 24 december plaatsvindt op de Plaza de Armas van Cusco. Dit is een populaire tijd voor gezinnen om nieuwe elementen voor hun kerststal te kopen. De markt staat vol met kraampjes met handwerk, zelfgemaakte cadeaus, inheemse planten en mossen, kaarsen en sierlijke kleding voor de Niño Manuelito-pop.

De Niño Manuelito is een voorstelling van het kindje Jezus en komt van de naam Emmanuel. Gezinnen in Peru kleden hun “Niño Manuelito”-poppen aan met sierlijke broeken, jassen, textiel, hoeden of versierde kostuums. Ze gaan naar de beurs om specifiek op zoek te gaan naar een nieuw stel kleding of een nieuwe houten stoel voor hun Niño Manuelito. Sommige ‘poppen’ zijn al generaties lang in hun familie. In sommige afbeeldingen van de Manuelito-pop raakt de jongen gewond door een ruggengraat die vastzit in de onderkant van zijn voet en is zijn gezicht vol tranen. Deze pop heet de Niño de la Espina.

Best Places to Spend Christmas in South America

Christmas Eve in Peru

Op 24 december komen gezinnen in Peru samen voor een kerstdiner, om Panetón, een traditioneel brood met gedroogd fruit, te eten en om warme chocolademelk te drinken. Typische kerstdiners zijn kalkoen en vele soorten salades waaronder een puree van Pallares, een soort boon, kipsalade, veldsla met mayonaise en aardappelpuree. Sommige gezinnen eten ‘s avonds liever een Caldo de gallina of natuurlijke kippensoep.

Een meer typische maaltijd is de bekende Peruaanse lechón (gebakken speenvarken) met tamales en een speciaal soort gedroogde aardappel, samen met verschillende soorten salade. Om middernacht wordt het kindje Jezus of de Niño Manuelito in de kerststal geplaatst en wordt er geproost, geknuffeld, gekust, een vrolijk kerstfeest gewenst en cadeautjes opengemaakt.

Christmas in Brazil

Veel Braziliaanse kersttradities komen uit Portugal, aangezien Brazilië jarenlang door Portugal werd geregeerd. De populaire Presépio, of kerststal, wordt in december in huizen en kerken opgesteld. Het toneelstuk Os Pastores (De Herders) is ook erg populair om naar te kijken. In de Braziliaanse versie van het stuk is er een vrouw die het kindje Jezus probeert te stelen. Katholieken gaan naar de middernachtmis of de Missa de Galo (Mis van de Haan), die normaal gesproken rond 01.00 uur eindigt. Na de mis is er een grote vuurwerkshow.

Best Places to Spend Christmas in South America

De Kerstman heet Papai Noel of Bom Velhinho. Er wordt gezegd dat het pak van de Kerstman gemaakt is van zijde om hem koel te houden in het tropische weer. Omdat Brazilië tijdens Kerstmis erg heet is, gaan veel mensen naar het strand! Ondanks het warme weer zie je nog steeds traditionele naaldkerstbomen (kunstmatige).

Een kersttraditie onder kinderen in Brazilië is om een sok bij het raam achter te laten, en als Papai Noel de sok vindt, ruilt hij deze in voor een cadeautje. Omdat Kerstmis over het algemeen een grote familiebijeenkomst is, is een populaire manier om cadeaus te geven het spelen van Secret Santa of Amigo Oculto.

De favoriete Braziliaanse gerechten tijdens de kerstdagen zijn varkensvlees, kalkoen, ham en salades, samen met vers en gedroogd fruit, vergezeld van rijst gemaakt met rozijnen. Soms worden ook Chester (een rond balletje kalkoenfilet), lasagne of gerechten met kabeljauw bereid. Afhankelijk van uw locatie kan er een typisch vakantiebrood geserveerd worden, zoals de Duitse Stollen of een Italiaanse Panetone. Normaal gesproken wordt de maaltijd op kerstavond rond 22.00 uur geserveerd en om middernacht begroeten mensen elkaar, brengen een toost uit, wisselen cadeautjes uit en wensen iedereen een fijne kerst!

Christmas in Mexico

De tradities van Mexico met Kerstmis zijn behoorlijk uitgebreid en uitgebreid en duren van 16 december tot 2 februari. Daarom is Mexico een goede keuze als je op zoek bent naar een bestemming voor een intensieve taalcursus Spaans in Mexico.

The Posadas Processions

Van 16 tot 24 december vinden de negen Posada-processies plaats. Deze Posadas vieren het verhaal van toen Maria en Jozef een veilige plek zochten om Jezus te baren. Mensen versieren de buitenkant van hun huis met groenblijvende planten, mos en papieren lantaarns.

Om de Posadas te vieren, roepen kinderen hun vrienden en buren bij elkaar en zingen ze bij elk huis een liedje. De liedjes vragen om een kamer in huis. Elke avond krijgen de kinderen te horen dat er geen ruimte is en dat ze moeten vertrekken. Op de laatste avond, 24 december, worden ze welkom geheten. Als de kinderen het huis binnengaan, zeggen ze een dankgebed en vieren het daarna met eten, eten, spelletjes en vuurwerk. Als het Posada-huis is gevonden, wordt een kindje Jezus in de kribbe gelegd en gaan de families en vrienden naar de middernachtelijke kerkdienst. Na de kerkdienst is er veel vuurwerk om de kerstviering te beginnen.

Best Places to Spend Christmas in South America

De traditie van de Piñata

Een spel dat vaak gespeeld wordt op het Posada feest is de piñata. De piñata is bedekt met papier-maché en klei en gevuld met snoepjes en wordt aan het plafond of aan een boom gehangen. Vervolgens worden de kinderen geblinddoekt en slaan ze om de beurt met een stok op de piñata totdat deze openbreekt en alle snoepjes eruit komen. De kinderen rennen dan om zoveel mogelijk snoepjes te pakken.

» Wil je wat langer in Mexico blijven en er Spaans leren? Mexico is een goede keuze voor een intensieve taalcursus Spaans, b.v. op de Spaanse school in Puerto Vallarta.

Pastorelas or shepherds

Er is een traditioneel kerstspel in Mexico dat bekend staat als Pastorelas (The Shepherds). Dit stuk is vaak erg grappig en vertelt het verhaal van hoe de herders op zoek gaan naar het kindje Jezus. De duivels proberen de herders tegen te houden door hen onderweg te verleiden en in verwarring te brengen, terwijl engelen de herders bijstaan. Maar de herders vinden uiteindelijk altijd hun weg, vaak met de hulp van de aartsengel Michaël.

Mexican Nativity scenes

Kerststallen zijn ook heel gebruikelijk en populair in Mexico. Soms zijn de figuren zelfs levensgroot! De figuren zijn meestal gemaakt van klei en worden van generatie op generatie doorgegeven. Figuren zijn onder meer Maria, Jozef, Jezus, de herders en de Drie Koningen, maar ook vrouwen die tortilla’s maken, mensen die voedsel verkopen en verschillende dieren zoals flamingo’s. Baby Jezus wordt normaal gesproken op kerstavond aan de kerststal toegevoegd en de Drie Koningen worden toegevoegd tijdens Driekoningen op 5 januari.

Mexicaans eten met Christmas

Mexicaans kerstvoedsel omvat Pozole, een soep gemaakt met hominy (geweekte mais), kip of varkensvlees, pepers en gegarneerd met groen zoals sla. Andere gerechten zijn gebraden kalkoen, geroosterd varkensvlees, tamales, bacalao (gezouten kabeljauw gestoofd met tomaten, kappertjes, olijven en aardappelen), romeritos (een groene groente gekookt in een molsaus met aardappelen en garnalen) en de ‘Ensalada Noche Buena’, die bevat sla, bieten of appels, wortel, sinaasappel, ananas, jicama, pecannoten of pinda’s en granaatappelpitjes, afhankelijk van uw locatie. Een populair Mexicaans dessert zijn de buñuelos, die plat of rond/bolvormig zijn. Bij het dessert zit vaak een ponche, een warme kerstpunch, waaraan vaak rum is toegevoegd.

Lees meer over Mexicaans eten.

Best Places to Spend Christmas in South America

Afhankelijk van de staat in Mexico kunnen kinderen verwachten dat de Kerstman op 24 december komt. In het zuiden van Mexico mogen kinderen hun cadeautjes op 6 januari verwachten bij Driekoningen, ook wel bekend als El Día de los Reyes. Op de Día de los Reyes worden de cadeautjes achtergelaten door de Drie Koningen. Op deze dag is het een traditie om de speciale taart genaamd “Rosca de Reyes” (Drie Koningen Taart) te eten. In de taart zit een klein figuurtje van het kindje Jezus verborgen en wie het beeldje van het kindje Jezus in zijn stuk taart vindt, is de “peetouder van Jezus voor dat jaar”.

Día de la Candelaria, gevierd op 2 februari, markeert het einde van de kerstvakantie. Op deze speciale dag verkleden mensen hun Niños Dios en nemen ze mee naar de kerk om gezegend te worden. Mensen eten tamales die worden verstrekt door de persoon die op Koningsdag het kindje Jezus in de taart heeft gekregen.

Christmas in Colombia

Kerstvieringen in Colombia beginnen op 7 december, ook wel bekend als de Día de las Velitas of Dag van de Kleine Kaarsen. Straten, parken en individuele huizen zijn versierd met kaarsen, veel lichtjes en lantaarns. Er zijn ook grote vuurwerkshows, dansen, muziek en eten zoals buñuelos en empanadas.

In Medellin is de kerstverlichting heel belangrijk, met displays aan de rivier de Medellin en displays die ongeveer 100 verschillende stadsparken bestrijken. National Geographic beoordeelde Medellin ook als een van ‘s werelds beste bestemmingen voor kerstverlichting en dat geldt ook voor de cultuurreis in hun artikel over kerstverlichting in Medellin.

Ook Bogota is een geweldige plek om kerst door te brengen. Bijna elk gebouw zal worden gehuld in kerstverlichting, evenals alle bomen langs de straten.

» Geniet van de beroemde Kerstverlichting tijdens je taalcursus Spaans in Medellin!

Best Places to Spend Christmas in South America

Van 16 tot en met 24 december nemen veel Colombianen deel aan de novenas. Familie, vrienden en buren komen samen om te bidden in de dagen vóór Kerstmis. Normaal gesproken is er elke avond een ander huis waar de Colombianen kerstliederen zingen en veel eten.

Begin december schrijven kinderen in Colombia een brief aan het kindje Jezus, en niet aan de kerstman, om te vragen welke cadeautjes ze graag cadeau willen krijgen op kerstavond.

Typisch Colombiaans Kerst eten

Colombiaans kersteten omvat lechona (varkensvlees gevuld met rijst en erwten), ham, kalkoen of een kippensoep genaamd Ajiaco Bogotano. Enkele andere veel voorkomende kerstgerechten in Colombia zijn buñuelos (gefrituurde deegballen), arepas (een gerecht gemaakt van maïs) en Manjar blanco. Manjar Blanco is een melkachtige spread gemaakt met melk, rijst en suiker. De mensen eten het met hojuelas, een gebakken gebakje met suiker en jam. Een ander populair kerstdessert heet “Natilla“, een soort vla of vlaai gemaakt van melk.

Colombiaanse spelletjes

Colombianen houden ervan om hun vrienden, familie en collega’s te laten werken voor hun kerstcadeautjes. Er zijn spelletjes of uitdagingen die op kerstavond worden gespeeld als er eindelijk cadeautjes worden uitgedeeld. Bij spellen zijn er drie voet (tres pies), waarbij je moet voorkomen dat je tegenstander zijn voet tussen de jouwe plaatst. Een ander spel is stromond (pajita en boca), waarbij je de hele dag een rietje in je mond moet houden.

Op 28 december viert men Innocents Day met veel grappen. Zo zullen tv-zenders bloopers afspelen die het afgelopen jaar zijn gemaakt.

Christmas in Argentina

Kerstmis in Argentinië wordt sterk beïnvloed door tradities in Europa en Noord-Amerika. 90% van de bevolking identificeert zichzelf als rooms-katholiek, dus Kerstmis is een belangrijke feestdag in Argentinië.

Best Places to Spend Christmas in South America

De belangrijkste kerstmaaltijd in Argentinië wordt op kerstavond gegeten, vaak rond 10 of 11 uur ‘s avonds, en kan een barbecue zijn of een ‘asado‘ zoals de Argentijnen het noemen. Gerechten bestaan onder meer uit geroosterde kalkoen, varkensvlees, geit, kalfsvlees geserveerd met ansjovis- en tonijnroomsaus, gevulde tomaten, salades en veel verschillende sandwiches zoals pan de atun (broodje tonijn), sandwich de miga (broodjes gemaakt van dun wit brood zonder korst ) en torre de panqueques (een sandwichcake gemaakt uit verschillende lagen met verschillende vullingen).

» Onze Spaanse school in Buenos Aires biedt activiteiten en reizen door heel Argentinië aan voor studenten die in december Spaanse lessen volgen.

Een andere kerstavondtraditie in Argentinië is het aansteken van de globos. Deze papieren ballonnen worden van binnenuit verlicht en zweven de lucht in, waardoor een nachtelijke hemel vol lantaarns ontstaat.

Op Driekoningendag, 6 januari, openen Argentijnse kinderen doorgaans hun cadeautjes. De avond ervoor laten ze hun schoenen buiten de voordeur of onder de kerstboom staan om gevuld te worden met cadeautjes.

Christmas in Chile

Op kerstavond komen families en vrienden in Chili samen voor een groot diner met asado of barbecue, kip, kalkoen en varkensvlees. Het traditionele kerstbrood in Chili heet Pan de Pascua en lijkt erg op Panettone. Een populaire Chileense kerstdrank is de Cola de Mono of Monkeys Tail, gemaakt van koffie, melk, sterke drank, kaneel en suiker.

Leuk weetje! In Chili wordt de Kerstman Viejito Pascuero (Old Man Christmas) of soms Papa Noel genoemd. Studeer Spaans in Santiago om meer te leren over deze en andere Chileense tradities.

In Santiago kun je de populaire kerstmarkt in Praza da Quintana bezoeken. Er zijn meer dan 50 kraampjes met heerlijk Chileens eten, handwerk en cadeaus. Er hangt een geweldige sfeer dankzij de vele kerstverlichting. Ook zal de prachtige kathedraal van Santiago in licht worden gehuld.

Christmas in Guatemala

In Guatemala is er op 7 december de Quema del Diablo of het Verbranden van de Duivel. Guatemalteken steken op straat een vreugdevuur aan om piñata’s in de vorm van een duivel te verbranden, b.v. in de stad Antigua. Het geloof komt voort uit het idee dat een vuur negatieve energieën zal reinigen als voorbereiding op de geboorte van het kindje Jezus.

» Studenten van de Spaanse School in Guatemala genieten van een geweldig kerstdiner georganiseerd door de school en worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Guatemalteekse Posadas.

Wat het Guatemalteekse kerstvoedsel betreft, kun je de traditionele tamales vinden. De tamales zijn gemaakt van maïs, rijst of aardappelen. Ze kunnen zoet of hartig zijn met verschillende ingrediënten erin, waaronder olijven, pruimen, paprika, kip of varkensvlees. Er is ook de warme en heerlijke Ponche de Frutas, gemaakt door stukjes appel, peer, ananas en papaja te koken met wat suiker, rozijnen en kaneel.

Best Places to Spend Christmas in South America

Christmas in Venezuela

Traditionele kerstmuziek in Venezuela wordt Gaita-muziek genoemd. Een ander soort muziek heet Aguinaldos y Parrandas. Deze muziek lijkt op kerstliederen en is daarom behoorlijk populair tijdens Kerstmis.

Een traditioneel Venezolaans kerstgerecht is de Hallacas. Hallacas zijn een mengsel van rundvlees, varkensvlees, kip, kappertjes, rozijnen en olijven, gewikkeld in maïs- en bakbananenbladeren; de bladeren worden met touwtjes vastgebonden en vervolgens gekookt of gestoomd. De Pan de Jamón is een broodsoort die wordt gemaakt van bladerdeeg en gevuld met ham, rozijnen, spek en olijven en in de vorm van een Zwitsers broodje.

Christmas in Costa Rica

In Costa Rica kijken veel mensen ernaar uit om Kerstmis op het strand door te brengen. Huizen zijn versierd met prachtige tropische bloemen. Kerstkransen worden meestal gemaakt van cipressentakken en zijn versierd met rode koffiebessen en linten.

Aanbevolen plaatsen om Kerstmis te vieren en een cursus Spaans op het strand te volgen zijn Playa Tamarindo en Puerto Viejo.

Na de nachtmis wordt de belangrijkste kerstmaaltijd gegeten, bestaande uit tamales van kip en varkensvlees gewikkeld in weegbreebladeren. Mensen drinken eierdrank en rumpunch. Appels worden erg populair om te kopen en verkopen in de dagen voorafgaand aan Kerstmis en het is gebruikelijk om appelkraampjes langs de kant van de weg te vinden.

In december en januari zijn er veel feesten, optochten, rodeo’s, stierenrennen en koor- en dansfestivals. Op 26 december is er een fascinerende paardenparade genaamd de Tope. Op 27 december vieren veel dorpen en steden in Costa Rica carnaval met een grote parade, begeleid door dans en praalwagens.

Heb jij ooit Kerstmis gevierd in Latijns-Amerika?

Wat zijn volgens jou de beste plekken om Kerstmis door te brengen in Zuid-
Amerika? Geef je tips door!

You might also want to read:

Comments... no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*