Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op n na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld Meer lezen

INFORMATIEHet Spaans

Het Spaans of Castellano is een Romaanse taal die deel uitmaakt van de groep Iberisch-Romaanse talen. Het is een van de zes offici?le talen van de Verenigde Naties. Het Spaans is afgeleid van het Latijn, wat werd gesproken in het oude Romeinse Rijk in de laatste eeuwen voor Christus.

Het Spaans is ontstaan als een dialect van het Latijn in de grensgebieden tussen Cantabri?, Burgos, Alava en de Rioja provincies in het noorden van Spanje, waardoor het de voornaamste gesproken taal werd van de koning van Castili? (de offici?le taal was het Latijn). In eerste instantie kreeg het de naam castellano, naar de geografische regio waar het ontstaan was.

In de Romeinse tijd, werd het Latijn in twee verschillende sociale klassen gesproken. Aan de ene kant werd het Latijn gesproken onder kooplieden, landbewerkers (agriculturalists), en onder de dorpsbevolking in het algemeen. Daarnaast werd het gesproken door fylosofen, professoren, geestelijken en schrijvers, die de meer gecultiveerde variant gebruikten. Uit het Latijn ontstonden zustertalen als het Castellano, het Portugees, het Catalaans, Frans, Provencaals, Italiaans, het Sardinisch, en het Reto-Romaans. In de Middeleeuwen volgden op het Iberisch Schiereiland (Spanje) de dialecten Castiliaans en Andalusisch.

Het begin van het moderne Spaans valt min of meer samen met de verovering door de Spanjaarden van het land van de Moren, die werd voltooid voor Isabel van Castili? en Fernando van Aragon.

Met de verovering van Amerika, wat persoonlijk bezit werd van de monarchie van Castili?, breidde de Spaanse taal zich uit over het gehele Amerikaanse continent, van Californi? tot aan Vuurland.

De ontdekking van Amerika had de expansie van het Castellano tot gevolg, en de verrijking ervan met de bijdragen van Indianentalen (waaronder het Quechua, het Guarani en het Nahuatl).

Uiteindelijk brak het Castellano in de zestiende en zeventiende eeuw in heel Europa door. In Frankrijk, Itali? en het Verenigd Koninkrijk werden woorden- en grammaticaboeken uitgebracht waarmee men Spaans kon leren, aangezien dit de diplomatieke taal was na het midden van de zeventiende eeuw.

In 1713 werd de Real Academia Espaola opgericht, die als taak het de taal in kaart te brengen en regels op te stellen voor wat betreft het al dan niet goedkeuren van de veranderingen die de taal had ondergaan gedurende de eerste eeuwen waarin hij werd gesproken.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Latin
America
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: