Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op één na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld… Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT VENEZUELA

The Bolivarian Republic of Venezuela, is a country on the northern coast of South America. Comprising a continental mainland and numerous islands in the Caribbean Sea, Venezuela borders Guyana to the east, Brazil to the south, and Colombia to the west. Trinidad and Tobago, Curaçao, Bonaire, Aruba, and the Leeward Antilles lie just north of the Venezuelan coast.
A former Spanish colony, Venezuela is a federal republic. Historically, Venezuela has had territorial disputes with Guyana, largely concerning the Essequibo area, and with Colombia concerning the Gulf of Venezuela. Today, Venezuela is known widely for its petroleum industry, the environmental diversity of its territory, and its natural features. Christopher Columbus, upon seeing its eastern coast in 1498, referred to Venezuela as "Tierra de Gracia" ("Land of Grace"), which has become the country’s nickname.
Venezuela is among the most urbanized countries in Latin America; the vast majority of Venezuelans live in the cities of the north, especially in the largest metropolis, Caracas. Other major cities include Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Maracay, and Ciudad Guayana.

Capital:
.: Caracas

Area:
.: Total: 916,445 km² (33rd) 353,841 sq mi
.: Water (%): 0.3

Independence:
.: From Spain: July 5, 1811
.: From Gran Colombia: November 21, 1831
.: Recognised: March 30, 1845
Official languages:
.: Spanish

Population:
.: July 2005 estimate: 26,749,000 (43rd)
.: 2001 census: 23,054,210
.: Density: 29/km² (175th) 75/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING VENEZUELA

profile - venezuela De Republiek Venezuela is het op vijf na grootste land van Zuid-Amerika, maar qua diversiteit kan het concurreren met veel grotere landen als Braziliё en Argentiniё. Maar door alleen een geografische vergelijking te maken doen we Venezuela eigenlijk tekort: het land is simpelweg uniek. Iedereen die wel eens een ‘tepuy’ boven de Gran Sabana van Venezuela heeft zien uitrijzen zal kunnen bevestigen dat dit met niets anders te vergelijken is.

Venezuela ligt in het noorden van Zuid-Amerika, en grenst in het westen aan Colombia, in het zuiden aan Braziliё, aan Guyana in het oosten, en in het noorden aan de Caribische Zee. Alles bij elkaar is het land net iets groter dan 900.000 vierkante kilometer, en het is onderverdeeld in 23 staten. Binnen de grenzen lijkt het land heel Zuid-Amerika in miniatuurvorm te bevatten: er zijn smalle stroken Andesgebergte te vinden, enorme stukken Amazonewoud, vruchtbare steppen die ‘llanos’ genoemd worden, kilometers Caribische kust, en zelfs een kleine woestijn. Het land bezit ook een paar aardrijkskundige superlatieven, waaronder de hoogste waterval ter wereld en het grootste meer van Zuid-Amerika.

Venezuela is net zozeer een Caribisch land als het een Zuid-Amerikaans land is. Delen van de kustlijn van Venezuela kunnen makkelijk worden aangezien voor een paradijselijk Caribisch eiland, en ‘s avonds komen de discotheken in Caracas tot leven met ritmes uit het gehele Caribisch gebied.

BEVOLKING EN CULTUUR VENEZUELA

people and culture - venezuela Het Venezolaanse erfgoed, de kunst en de cultuur zijn sterk beїnvloed geweest door de historische ontwikkelingen binnen de overige Latijns-Amerikaanse landen. Deze elementen zijn terug te vinden in de historische gebouwen, architectuur, kunst, het landschap, de grenzen en in de monumenten. De Venezolaanse cultuur is gevormd door Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse invloeden die zover terug te voeren zijn als het koloniale tijdperk. Vóór deze periode werd de indiaanse cultuur tot uitdrukking gebracht in kunst (petroglifen), handwerk, architectuur (‘shabanos’), en in sociale systemen. De Spanjaarden namen de cultuur over van de Aboriginals, en met de jaren heeft de gemengde cultuur zich over het land verspreid en eigen vormen aangenomen binnen de verschillende regio’s.

De Venezolaanse kunst trekt zowel in het land zelf als daarbuiten de aandacht. Aanvankelijk werden de kunstvormen voornamelijk bepaald door religieuze motieven, maar in het laatste deel van de 19e eeuw ging dit over in historische en heroїsche motieven, onder leiding kunstenaar Martín Tovar y Tovar. In de 20e eeuw nam het Modernisme het over. Enkele noemenswaardige Venezolaanse kunstenaars zijn Arturo Michelena, Cristóbal Rojas, Armando Reverón, Manuel Cabré, Jesús-Rafael Soto, Carlos Cruz-Diez (die beiden veel hebben bijgedragen aan de kinetische kunst) en Yucef Merhi.

De Venezolaanse literatuur begon zich kort na de Spaanse verovering te ontwikkelen, en werd overheerst door de Spaanse cultuur en manier van denken. Na de opkomst van de politieke literatuur tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog kwam het Romanticisme, de eerste belangrijke literaire stroming binnen het gebied, met Juan Vicente González als belangrijkste exponent. Hoewel dit gente zich voornamelijk concentreerde op proza, behoorden er ook belangrijke dichters toe, van wie Andrés Eloy Blanco de meest bekende is, en daarnaast Fermín Toro. Tot de belangrijkste (roman)schrijvers behoren Rómulo Gallegos, Teresa de la Parra, Arturo Uslar Pietri, Adriano González León, Miguel Otero Silva en Mariano Picón Salas.

De meest toonaangevende architect van het Venezolaanse moderne tijdperk was Carlos Raúl Villanueva, die de tot Cultureel Erfgoed verklaarde ‘Universidad Central de Venezuela’ heeft ontworpen, met zijn beroemde ‘Aula Magna’.

Indiaanse muziekstijlen vormen een cruciaal onderdeel van het Venezolaans cultureel erfgoed, met als belangrijkste vertegenwoordigers groepen als ‘Un Solo Pueblo’ en ‘Serenata Guayanesa’. Het nationale muziekinstrument is de cuatro. De meest typische of representatieve muziekstijlen komen voornamelijk uit het gebied van de llanos en omgeving, zoals ‘Alma Llanera’ (van Pedro Elías Gutiérrez en Rafael Bolívar Coronado). De Gaita is eveneens een populaire muziekstijl, die normaalgesproken in de Kersttijd wordt gespeeld, en typerend is voor de staat Zulia. De nationale dans is de joropo.

Venezuela is ook bekend vanwege de wereldberoemde honkbalspelers die het land heeft voortgebracht, zoals Luis Aparicio, die in de beroemde ‘Baseball Hall of Fame’ in Cooperstown, New York (USA) staat. Hoewel basebal enorm populair is (het is het nationale tijdverdrijf), wordt ook voetbal steeds populairder, door de groeiende prestaties van het Venezolaanse nationale elftal.

GEOGRAFIE EN NATUUR VENEZUELA

Venezuela is in grootte het 33e land ter wereld. Het is qua oppervlakte vergelijkbaar met Namibiё; ongeveer de helft van de Amerikaanse staat Alaska. Het vasteland Venezuela rust op het Zuid-Amerikaanse aardplateau. Venezuela heeft een kustlijn van 2.800 km en een grote variёteit aan landschappen. De meest noordoostelijke uiteinden van de Andes reiken tot in het noordwesten van Venezuela en lopen door tot aan de Caribische kust in het noorden.

De ‘llanos’, enorme uitgestrekte vlakten of savannes die van de grens met Colombia in het uiterste westen tot aan de delta van de rivier de Orinoco in het oosten reiken, beheersen het centrale gedeelte van het land. De hoogvlakten van Guiana in het zuiden herbergen het noordelijk deel van het Amazonegebied en de Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld. Het is in Venezuela echter ernstig gesteld met de ontbossing: 200.000 hectare per jaar als gevolg van de bouw van toeristenverblijving en door aardverschuivingen.

Venezuela kan geografisch gezien worden onderverdeeld in negen gebieden, waarvan sommige overeenkomen met de natuurlijke regio’s, zoals het Andesgebergte. Het gebied rond het Meer van Maracaibo vormt de laaggelegen vlakten in de buurt van de Golf van Venezuela. Het gebied genaamd ‘Coro’ is een bergachtig gebied in het noordwesten, en herbergt verschillende bergketens en valleien. Het centrale gebergte loopt evenwijdig aan de kust en omvat ook de heuvels die rond de hoofdstad Caracas liggen; de oostelijke keten, die van de centrale keten is afgescheiden door de Golf van Cariaco, beslaat heel Sucre en het noorden van Monagas. De Llanos maken een derde deel uit van het gebied ten noorden van de rivier de Orinoco. Onder dit gebied bevindt zich de Zuidelijke Orinocoregio (de Guyana’s, zoals hierboven beschreven). Nueva Esparta en de ‘Afhankelijke Federale Staten’ vormen het eilandgebied. Het laatste geografische gebied dat de moeite van het vermelden waard is is het deltasysteem van de Delta Amacuro.

WEER EN KLIMAAT VENEZUELA

weather and climate - venezuela De beste tijd van het jaar om Venezuela te bezoeken is de drogere tijd, van december tot mei. Met name in december en januari is het bijzonder koel en aangenaam. Van april tot september is het erg warm, en van mei tot december valt er gewoonlijk veel regen. In Merida is het klimaat het aangenaamst van oktober tot juni. In de buurt van de rivier de Orinoco kan het vochtiger zijn en warmer, en in de bergen is het gewoonlijk minimaal 10 graden koeler (en veel kouder op grotere hoogten). In welke periode je ook naar Venezuela gaat, neem altijd een trui of iets dergelijks mee, want de avonden kunnen het hele jaar door vrij koel zijn.

GELD VENEZUELA

De Venezolaanse munteenheid is de Bolívar. Er worden biljetten uitgegeven van 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 Bolívar, en er zijn munten van 10, 20, 50, 100 en 500 Bolívares. Het kan lastig zijn om wisselgeld te krijgen, met name in kleinere plaatsen, dus probeer grotere biljetten altijd te wisselen zodra het kan.

Banken zijn open van half 9 ‘s morgens tot half 4 ‘s middags van maandag tot en met vrijdag, maar de meeste geldautomaten zijn 24 uur per dag toegankelijk. Afhankelijk van het type bankpas dat je hebt, kan het gebruik van geldautomaten echter problemen opleveren. De meeste banken geven aan met Cirrus en Maestro te werken, maar weigeren vervolgens soms toch je pas. De meest betrouwbare banken zijn Corbanca en de Banco Mercantil, die beide in de grotere steden te vinden zijn.

Het wisselen van travelers cheques kan lastiger zijn, en vaak wordt alleen American Express geaccepteerd. CorpBanca rekent geen commissie, maar de rijen zijn er vaak eindeloos lang, en bij sommige filialen wordt om absurde dingen als vingerafdrukken gevraagd. Het is meestal het beste om naar wisselkantoren te gaan. De meeste wisselkantoren accepteren traveler cheques, maar de wisselkoersen en commissies variёren sterk; vraag hier altijd naar voordat je cheques wisselt. Een betrouwbaar wisselkantoor dat geen commissie rekent voor het wisselen van travelers cheques is Italcambo. Er is een kantoor van Italcambo te vinden in het centrum van de meeste steden.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Caracas
VENEZUELA
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: