Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op één na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld… Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT URUGUAY

Uruguay is a country located in the southeastern part of South America. It is home to 3.46 million people, of which 1.7 million live in the capital Montevideo and its metropolitan area.
Montevideo was founded by the Spanish in the early 18th century as a military stronghold. Uruguay won its independence in 1828 following a three-way struggle between Spain, Argentina and Brazil. It is a constitutional democracy, where the president fulfills the roles of both head of state and head of government.
The economy is largely based on agriculture (making up 10% of GDP and the most substantial export) and the state sector, and relies heavily on world trade. Consequently, it is affected by any change in global prices. However, Uruguay's economy is on the whole more stable than in its surrounding states, and it maintains a solid reputation with investors.
According to Transparency International, Uruguay is the second least corrupt country in Latin America (after Chile), with its political and labor conditions being among the freest on the continent.
In November 2007 it became the first Latin American country and the second in the American Continent to recognize same-sex civil unions at the national level.

Capital:
.: Montevideo

Area:
.: Total 176.215 km²
68,037 sq mi
.: Water (%) 1.5%

Independence:
From Brazil:
.: Oriental Revolution 25 August 1825
.: Declared 28 August 1828
Official languages:
.: Spanish

Population:
.: 2007 estimate 3,460,607 (134)
.: 2002 census 3,399,237
.: Density 19/km² (19)
50/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING URUGUAY

profile - uruguay Uruguay ontvangt meer toeristen dan welk ander Zuid-Amerikaans land dan ook, vanwege de 500 kilometer lange strook schitterende stranden die langs de Atlantische Oceaan en de Río de la Plata ligt.
De beste manier om Montevideo, de hoofdstad, te bekijken, is te voet. In het centrum bevindt zich het Plaza Independencia met daarop een standbeeld van de nationale held: het Mausoleo de Artigas. De regering zetelt in het Palacio Estevez, een 18e eeuws paleis. Tijdens een bezoek aan de stad mag je zeker de ‘Poort naar het Citadel’ niet missen, die leidt naar de oude stad, ‘Ciudad Vieja’. De overblijfselen van de oude stad vermengen zich hier met de nieuwe stad, en nemen je mee terug in de tijd.
Daarnaast heeft de stad negen witte zandstranden die geschikt zijn om te zwemmen en te zonnebaden. Ze liggen allemaal op een rij in de Rio de la Plata, over een lengte van 12 kilometer. De stranden van Montevideo zijn gezegend met een klimaat als dat aan de Middellandse Zee, en zijn enorm populair onder zowel toeristen als onder de lokale bevolking.
Op 145 kilometer afstand van Montevideo ligt Punta del Este. Hier bevinden zich twee grote stranden die beschikken over een jachthaven, een golfbaan, en mogelijkheden om te waterskiёn en te surfen. Ook de heetwaterbronnen in Termas de Guaviyu zijn de moeite waard. Met een veerboot is het mogelijk de oude Zwitserse Kolonie ‘Colonia Suiza’ of ‘Colonia del Sacramento’ te bezoeken. Colonia del Sacramento is herbouwd in zijn originele, 18e eeuwse grandeur. Als je rust en stilte zoekt, ga dan naar het dorp Aguas Dulces, dat aan zee ligt. Alhoewel er geen noemenswaardige bezienswaardigheden te vinden zijn, biedt het dorp wel redelijke faciliteiten en bovendien een lokale lekkernij: de vrucht van de ‘butiapalm’. Op Aswoensdag wordt in Uruguay carnaval gevierd. Het is levendiger dan het carnaval in Argentiniё, maar soberder dan het Braziliaanse. De ‘Heilige Week’ (de week voor Pasen), wordt ook wel ‘La Semana Criolla’ genoemd, en wordt gevierd met barbecues en folkloristische muziek. Als je van traditionele feesten houdt dan zullen je zeker plezier beleven aan de festivals in Uruguay.

BEVOLKING EN CULTUUR

people and culture - uruguay Uruguay mag dan een klein land zijn, het beschikt over een indrukwekkende traditie op het gebied van kunst en literatuur. Enkele artiesten die internationale bekendheid hebben verworven zijn Pedro Figari, een schilder van bucolische afbeeldingen, en José Enrique Rodó, (betwistbaar) de grootste schrijver van het land. Ook theater is populair en toneelschrijvers als Mauricio Rosencof – een voormalig stichter van de Tupamarosbeweging, die gemarteld werd tijdens het militaire regime van de jaren ’70 -, zijn prominent aanwezig in het culturele leven. De meeste traditionele dans- en muziekvormen die het land kent (folkloristische muziek, polka’s, walsen, tango, etc.) zijn overgewaaid uit Europa, maar er hebben zich lokale versies van ontwikkeld. Voetbal is een nationale obsessie. De Uruguayanen die tot een godsdienst behoren zijn vrijwel allemaal rooms-katholiek, maar er bestaat een officiёle scheiding tussen kerk en staat. Andere religies zijn op kleine schaal doorgedrongen: er bestaat een kleine Joodse gemeenschap in Montevideo, er zijn verschillende evangelistisch-protestantse groeperingen, en er zijn aanhangers te vinden van de Unification Church van de Koreaan Sun Myung Moon.
De Uruguayanen zijn fanatieke vleeseters, en de parrillada (een combinatie van verschillende soorten gegrild vlees) is een nationaal standaardgerecht. Een anders standaardgerecht is chivito, een smakelijke, goed gevulde sandwich met biefstuk en diverse garnituren en sauzen. Tot de meest typische snacks behoren de olímpicos (club sandwiches) en de húngaros (kruidige worstjes geserveerd in een langwerpig broodje, als een hotdog). Thee of mate wordt in enorme hoeveelheden geconsumeerd. Populair zijn daarnaast de Clérico, witte wijn gemengd met vruchtensap, medio y medio, bestaande uit gewone wijn en wijn met bubbels, en ook het bier is vrij goed.

GEOGRAFIE EN NATUUR

Natuur en milieu
Lucht- en waterverontreiniging vormen een grote bedreiging voor het milieu in Uruguay. De luchtvervuiling, die het grootst is in de dichter bevolkte centra, wordt in de eerste plaats veroorzaakt door Uruguays eigen industrieёn en door een energiefabriek in het buurland Brazili?. De watervervuiling die het gevolg is van de mijnbouw en de industrie, met name de vleesverwerkende en de conservenindustrie, tast de watertoevoer van het land aan. Uruguay beschikt over 59 kubieke km vernieuwbare waterbronnen, waarvan 91% gebruikt wordt voor de landbouw en 3% voor industriёle doeleinden. Ongeveer 98% van de bevolking heeft toegang tot veilig drinkwater. Natuurlijke bedreigingen voor het milieu worden gevormd door droogte, overstromingen en bosbranden. Bodemerosie tast de landbouwproductie van het land aan. De steden van het land produceren ongeveer 0.5 miljoen ton afval per jaar. Overheidsinstanties die zich bezig houden met bescherming van het milieu zijn de ‘Divisie ter Bescherming van het Milieu’, die onder toezicht staat van het Ministerie van Volksgezondheid; het Ministerie van Landbouw, en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2001 waren 5 van de in Uruguay levende soorten zoogdieren bedreigd, en 11 van de in het land voorkomende soorten vogels. Twee soorten planten werden met uitsterven bedreigd. Onder de bedreigde soorten zijn de tundra peregrine valk, twee soorten schildpadden (de groene zeeschildpad en de lederrugschildpad, en twee soorten krokodillen (de gebrilde kaaiman en de breedneuskaaiman). De glaucous macaw is inmiddels uitgestorven.

KLIMAAT

weather and climate - uruguay Uruguay is vrijwel geheel gelegen in de gematigde zone, waardoor het klimaat uniform is in vrijwel het hele land. Zoals de overvloed aan water doet verwachten, zijn een hoge luchtvochtigheid en mist gebruikelijk. Door de afwezigheid van bergen, die als weerbarrières fungeren, zijn alle locaties gevoelig voor wind en snelle weersveranderingen, daar fronten en stormen zich snel over het land verplaatsen.
De seizoenen zijn vrij duidelijk gedefinieerd, en in het grootste deel van Uruguay is de lente gewoonlijk vochtig, koel en winderig; de zomers zijn warm; de herfst is zacht, en in de winter is het gewoonlijk kil en onaangenaam vochtig. Het noordwesten van Uruguay ligt echter verder uit de buurt van grote wateroppervlakten, en kent daardoor warmere zomers en zachtere en drogere winters dan de rest van het land. De gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur in de zomer (januari) ligt in Montevideo respectievelijk rond de 28° C en de 17° C, met een absoluut maximum ooit gemeten van 43° C; in Artigas, in het noordwesten, zijn de vergelijkbare waarden 33° C and 18° C, en is de hoogste temperatuur ooit gemeten 42° C. In de winter (juli) liggen de gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur in Montevideo op respectievelijk 14° C en 6° C, maar door de hoge luchtvochtigheid kan de temperatuur kouder aanvoelen; de laagste temperatuur die in Montevideo is gemeten was -4° C. Gemiddelden die in juli zijn gemeten in Artigas, een maximumtemperatuur van 18° C en een minimum van 7° C, bevestigen dat de winters in het noordwesten van Uruguay zachter zijn, maar zelfs hier kan de temperatuur dalen tot -4° C.
De neerslag is vrij gelijkmatig verdeeld over het jaar, en de jaarlijkse hoeveelheid neemt van het zuidoosten richting het noordwesten toe. In Montevideo valt jaarlijks gemiddeld 950 milimeter neerslag, terwijl in Artiga per jaar gemiddeld 1.235 milimeter valt. Net als in de meeste gematigde klimaten, wordt de regenval veroorzaakt door het passeren van koudefronten in de winter, met perioden van bewolking en regen, terwijl storm en onweer in de zomer veel voorkomen.
De krachtige wind is een onaangenaam kenmerk van het weer, met name in de winter en de lente, en de windvlagen zijn plotseling en hevig. Een warmere winterperiode kan plotseling worden onderbroken door een sterke pampero, een koude en soms heftige windvlaag die in noordelijke richting waait vanuit de Argentijnse pampa’s. in de zomer hebben de oceaanwinden echter een aangenaam matigend effect op de hoge dagtemperaturen.

GELD

money - uruguay Munteenheid: Peso Uruguayo (U$)
Prijzen van maaltijden
Goedkoop: US$2-8
Gemiddeld: US$8-15
Duurder: US$15 and upwardsLodging
Prijzen van onderdak
Goedkoop: US$5-15
Gemiddeld: US$15-20
Duurder: vanaf US$20

De jaarlijkse inflatie in Uruguay schommelt rond de 15%, maar dankzij de gestage devaluatie van de peso blijven de prijzen in Amerikaanse dollars redelijk stabiel. De kosten liggen net iets lager dan in Argentiniё, met name voor wat betreft accommodatie en transport. Reizigers met een lager budget kunnen rondkomen van rond de US$15 per dag. Degenen die iets meer luxe en comfort zoeken moeten rekenen op iets in de buurt van de US$30 per dag. Wisselkantoren in Montevideo, Colonia en in toeristenresorts bij de stranden aan de Atlantische kust wisselen Amerikaanse dollars en travelers checks (deze laatste meestal tegen een iets lagere koers en een kleine commissie). In het binnenland zijn banken de aangewezen plaats om geld te wisselen. De betere hotels, restaurants en winkels accepteren creditcards, maar de geldautomaten in Uruguay weigeren Noord-Amerikaanse of Europese creditcards. Er bestaat geen zwarte markt. In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% fooi te geven. Taxichauffeurs vragen geen fooi, maar je kunt voor het gemak de prijs naar boven afronden.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Mano Punta del Este
URUGUAY
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: