Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op n na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT PERU

The Republic of Peru is a country in western South America, bordering Ecuador and Colombia to the north, Brazil to the east, Bolivia to the south-east, Chile to the south, and the Pacific Ocean to the west.
In addition to being known as the cradle of the Inca empire, Peru is the home of many indigenous ethnic groups, and it was the seat of the Viceroyalty of Peru, with jurisdiction over all of Spanish South America.

Capital:
.: Lima

Area:
.: Total: 1,285,220 km (20th) 496,222 sq mi
.: Water (%): 8.80

Independence:
.: From Spain declared 28 July 1821
Official languages:
.: Spanish, Quechua, Aymara

Population:
.: July 2009 estimate 31,000,000 (70th)
.: 2005 census: 27,219,266
.: Density: 22/km (183rd) 57/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING PERU

profiles - peru Als land van het goud en van de zonaanbiddende Incas, was Peru in de zestiende eeuw de belangrijkste schatkamer voor Europa, en eens het thuis van het grootste rijk dat ooit op het Amerikaanse continent heeft bestaan. Sindsdien spreken de rijkdommen van de Incas over de hele wereld tot de verbeelding, alhoewel het land een groot deel van zijn aantrekkingskracht te danken heeft aan de prachtige natuur met zijn schitterende landschappen en overvloed aan flora en fauna, en aan het sterke, kleurrijke karakter van de bevolking.

De oude ruїnes vormen slechts het topje van de ijsberg. Hoewel de bloedige Spaanse Verovering in de zestiende eeuw de traditionele Incacultuur grotendeels vernietigd heeft, is het legendarische erfgoed van de oude culturen nog steeds zeer levend. Grof gezegd de helft van de 23 miljoen inwoners die Peru telt is van puur Indiaanse afkomst, en woont veelal in afgelegen bergdorpen. Zij spreken nog altijd de Quechua- of Aymarataal van hun voorvaderen, en veel van hun geloven en gewoontes zijn een mengsel van tradities uit de Andes, en de cultuur die de Spaanse veroveraars naar het land brachten. Peru blijft nog steeds een van de meest aantrekkelijke reisbestemmingen ter wereld kom zelf en ervaar de magie! INFORMATIE OVER PERU

BEVOLKING EN CULTUUR PERU

people and culture - peru De kunstvormen die bestonden vr de kolonisatie door de Spanjaarden, bestonden vrijwel geheel uit de productie van fijn aardewerk, metaalwerk, en steen- en textielbewerking. Vervolgens introduceerden de Spanjaarden hun manier van stedenplanning, met steden die ontworpen waren volgens een schaakbordpatroon, en bouwden herenhuizen, kerken en kloosters, in de stijl van de vroege Spaanse renaissance of de vroege Spaanse barrok. Na verloop van tijd begonnen deze Europese stijlen steeds meer kenmerken van de oorspronkelijke Indiaanse cultuur te vertonen, waardoor de stijl ontstond die mestizo wordt genoemd. De beste voorbeelden van archtectuur in Mestizostijl, kunnen worden gevonden in de buurt van Puno en Arequipa. Aangezien men nog steeds veelvuldig de Europese stijl nabootste, maar doordat de lokale artiesten tegelijkertijd meer zelfvertrouwen ontwikkelden, ontstond in Cusco een nieuwe, eigen stijl, waarin kunstenaars zich afkeerden van de zichtbare wereld, en zich meer concentreerden op sprookjes en fabels. De invloed van deze werken is duidelijk zichtbaar in het werk van de Franse schilder Paul Gauguin, die tijdens zijn jeugd in Lima woonde.

Voor wat betreft traditionele muziek, bestaat het aanbod in Peru voornamelijk uit folkloristische muziek. In de literatuur van het land zijn zowel de onafhankelijkheidsstrijd als het anarchistisch individualisme van de Peruaanse dichters, en de jeugdtraumas van de internationaal erkende auteur Mario Vargas Llosa terug te vinden.

De voornaamste godsdienst is het Rooms-Katholicisme. Hoewel de indiaanse bevolking welliswaar naar buiten toe Katholiek is, wordt het Katholicisme vaak vermengd met traditionele geloven. Het Spaans is de meest gesproken taal. In de hoger gelegen gebieden zijn de meeste indianen tweetalig, maar spreken het Quechua als moedertaal. Er komen in het land nog zon 70 andere talen voor, en in de meer afgelegen delen van het Amazonegebied wordt nauwelijks Spaans gesproken. In de meeste hotels en in toeristische gebieden verstaat men Engels.

De meeste typisch Peruaanse gerechten zijn bijzonder smaakvol en zeer streekgebonden. Vis en schaaldieren kunnen uiteraard het best aan de kust worden gegeten, terwijl de bergen de uitgelezen plek zijn om de specialiteit van de Incas geroosterde cavia uit te proberen. Andere typische gerechten zijn: lomo saltado (in stukken gesneden rundvlees, gebakken met uien en tomaat); ceviche de corvina (witte zeebaars, gemarineerd in limoensap, chili en uien, vaak opgediend met gekookte zoete aardappel); en sopa a la criolla (een licht pikante soep met noedels, rundvlees, ei en melk).

GEOGRAFIE EN NATUUR PERU

Peru ligt in het westen van Zuid-Amerika en grenst in het zuiden aan Chili, in het zuidoosten aan Bolivia, in het noordoosten aan Braziliё, in het noorden aan Colombia, en in het noordwesten aan Ecuador. Het land is onderverdeeld in drie regios: de smalle kuststrook, het wijdse Andesgebergte en het uitgestrekte regenwoud van de Amazonegebied. De kuststrook bestaat voornamelijk uit woestijn, maar in dit deel van het land liggen de belangrijkste steden, en tevens de beste snelweg van het land, de Carretera Panamericana. De Andes kan worden onderverdeeld in de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental (resp. het westelijk en het oostelijk deel), en herbergt de Huascarn (6770m), de hoogste berg van Peru. Aan de oostzijde van het land ligt het Amazonegebied, een gebied van tropisch laagland, waar de rivieren de Maranon en de Ucayali doorheen stromen.

KLIMAATPERU

weather and climate - peru Het klimaat van Peru kan worden onderverdeeld in twee seizoenen: het natte en het droge, alhoewel dit afhankelijk van de geografische regio, varieert. De kust en het westelijk deel van het Andesgebergte zijn voornamelijk droog. De zomer duurt er van december tot april, en de rest van het jaar wordt het gebied voornamelijk beheerst door de gara (mist van de kust), en is de zon nauwelijks te zien. Het droge seizoen in de Andes duurt van mei tot september; de rest van het jaar is het nat. Aan de oostkant van de Andes duurt de droge tijd ongeveer even lang als in de hooglanden, hoewel het regenseizoen (van januari tot april) er duidelijker aanwezig is.

GELD PERU

De Peruaanse munteenheid is de nuevo sol. 1 sol kan worden verdeeld in 100 cent. Er bestaan bankbiljetten van S/. 200 (deze zijn erg zeldzaam), 100, 50, 20 en 10. Munten zijn er van S/. 5, 2, 1, 0.50, 0.20, 0.10 en 0.05. In duurdere winkels worden de prijzen vaak in Amerikaanse dollars aangegeven, in verband met de constant wisselende koers.

Pas altijd op, aangezien er een grote hoeveelheid vals geld in omloop is, zowel valse dollarbiljetten (met name de biljetten van US$20 en de grotere biljetten) als valse soles (zowel bankbiljetten als munten). Controleer je geld altijd goed na ontvangst bij een bank of een geldautomaat, en kijk altijd of het watermerk goed te zien is wanneer je een biljet tegen het licht houdt, en of het de juiste kleursveranderingen te zien geeft. De lijn aan de onderkant van het biljet die de waarden van het biljet aangeeft dient blauw, groen en roze van kleur te zijn. Op de valse biljetten is deze lijn alleen roze, en ontbreken de hologrammen.

Op plaatsen als musea, postkantoren, sommige winkels en op de markt, is vaak sprake van een gebrek aan kleingeld. Vraag dus altijd om de kleinere biljetten, en zorg dat je altijd wat kleingeld op zak hebt. Mastercard, Amex en Diners Club worden geaccepteerd, maar Visa is gebruikelijker. Er wordt vaak 8-12% commissie gevraagd voor betalingen met creditcard.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Machupicchu
PER
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: