Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op n na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT PANAMA

Panama, officially the Republic of Panama, is the southernmost country of Central America. Situated on an isthmus, some categorize it as a transcontinental nation connecting the north and south part of America. It borders Costa Rica to the north-west, Colombia to the south-east, the Caribbean Sea to the north and the Pacific Ocean to the south. It is an international business center and is also a transit country. In Central America, it is the second most industrialized country, behind El Salvador, Panama is also the 3rd largest economy in Central America, after Guatemala and Costa Rica and has the largest expenditure on resource consumption, making the country the largest consumer in Central America.

Capital:
.: Panama City

Area:
.: Total 75,517 km (118th)
29,157 sq mi
.: Water (%) 2.9

Independence:
.: From Spain 28 November 1821
.: From Colombia 3 November 1903
Official languages:
.: Spanish

Population:
.: Dec 2006 estimate 3,320,000 (133rd)
.: May 2000 census 2,839,177
.: Density 43/km (156th) 111/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING PANAMA


profiles - panama Panama, officieel de Republiek Panama geheten, is het meest zuidelijk gelegen land van Midden-Amerika. Omdat het gelegen is op een landengte, zien sommigen het als een verbindingsland tussen de werelddelen Noord- en Zuid-Amerika. Het grenst in het noord-westen aan Costa Rica, in het zuidoosten aan Colombia, in het noorden aan de Caribische Zee en in het zuiden aan de Stille Oceaan. Panama is een internationaal handelscentrum en fungeert bovendien als doorvoerhaven. Het is het op één na meest geїndustrialiseerde land van Midden-Amerika, na El Salvador.
Panama is ook de op twee na grootste economie van Midden-Amerika, na Guatemala en Costa Rica, en het is tevens het land met het hoogste consumptiepercentage van Midden-Amerika.
Het enige wat ontbreekt in Panama toeristen. Er bestaat in de wereld vrijwel geen ander land dat bezoekers zoveel te bieden heeft als Panama, maar toch wordt het land nog maar door weinig mensen bezocht. Het heeft prachtig natuurschoon, een moderne infrastructuur, goede wegen, schoon water, het hele jaar door een warm klimaat, een vredige sfeer, en een rijke historie. Panama heeft lange tijd bekend gestaan als ‘het kruispunt van de wereld’, een benaming die het te danken heeft aan het internationale karakter dat het land kenmerkt en de etnische gemengheid van de bevolking. In dit land leven acht verschillende Indiaanse bevolkingsgroepen, waarvan sommige nog net zo leven als duizenden jaren gelegen.

BEVOLKING EN CULTUUR PANAMA

people and culture - panama Etnisch gezien is het grootste deel van de bevolking ‘mestizo’ (gemengd Spaans – Indiaans), of een mix van Spaans, Indiaans, Chinees en West-Indisch. Ook immigranten uit China, het Midden-Oosten, Zwitserland, Joegoslaviё en Noord-Amerika hebben bijgedragen aan deze zeer diverse culturele mix, dankzij Panama´s unieke geografische locatie en de geschiedenis van het land als kruispunt van de wereld. Het grootste deel van de bevolking woont in de stedelijke gebieden, waarbij meer dan de helft van de bevolking in de metropool Panama City en omgeving woont. De Indiaanse bevolking van Panama omvat ongeveer 8 procent van de bevolking en bestaat uit 7 verschillende groepen die de namen Kuna, Embera, Waounan, Ngobe, Bugle, Nassau en Terribegroeperingen dragen. Elk van de 9 provincies van Panama heeft een rijke en gevarieerde folklore en culturele tradities die tot uitdrukking komen in de dansen, cultuurgebonden kleding, muziek en in de keuken van het land. Enkele traditionele handwerkvormen zijn de kleurrijke Mola, snijwerken van de Taguanoot, gewoven manden van Wounaan en Embera, houtsnijwerk van balsa en cocobolo, en aardewerk. De verkoop van inheems handwerk aan toeristen is toegenomen, hetgeen de inheemse bevolking in de dorpen en op het plattenland van een inkomen voorziet.

GEOGRAFIE EN NATUURPANAMA

Panama heeft een tropisch klimaat waardoor er een overvloed aan plantengroei kan bestaan. Bossen overheersen, hier en daar onderbroken door grasland, struiken en andere gewassen. Hoewel bijna 40% van Panama nog steeds bebost is, is ontbossing een continue bedreiging voor de grotendeels natte bosgronden. Sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw is de bebossing met meer dan 50% afgenomen. Op grote schaal wordt zelfvoorzienende landbouw beoefend, van de regenwouden in het noordoosten tot aan de graslanden in het zuid-westen, en bestaat grotendeels uit percelen waar maїs, bonen en knolgewassen worden verbouwd. Langs de kust zijn aan beide zijden moerassen met mangroven te vinden, waar de delta’s in de buurt van Costa Rica worden bezet door bananenplantages. Op veel plaatsen ligt naast de moerassen meerlagig regenwoud, dat zich uitstrekt naar de lager gelegen moerassen aan de andere kant.

WEER EN KLIMAAT PANAMA

weather and climate - panama In Panama is het overdag erg warm terwijl de nachten een stuk kouder zijn. De gemiddelde temperatuur overdag is 32 °C, en ligt ‘s nachts rond de 21 °C, het hele jaar door, vrijwel iedere dag. De luchtvochtigheid is met 80% altijd hoog, maar het officiёle regenseizoen duurt slechts van oktober tot november. De beste perioden van het jaar om Panama te bezoeken zijn rond half december en eind maart, wanneer het weer aangenaam is en er weinig regen valt. De temperatuur varieert naar gelang de geografische ligging. Op hooggelegen gebieden is het klimaat minder tropisch, en liggen de temperaturen veel lager. In bergachtige gebieden ligt de gemiddelde jaarlijkse temperatuur op de verschillende hoogtes tussen de 10 ºC en de 19 ºC. Panama is een land waar veel verschillende klimaten heersen, en ieder daarvan biedt mogelijkheden voor het beoefenen van diverse toeristische activiteiten in de openlucht. Of je nu houdt van zonnebaden, duiken, wandelen of vogels kijken, het klimaat van Panama biedt tal van mogelijkheden om het allemaal uit te proberen.

GELD PANAMA

money - panama De munteenheid van Panama is de balboa, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. In de praktijk is Panama echter een ‘Dollarstaat’; Panama behoudt vooralsnog zijn eigen munt, maar gebruikt in het officiёle verkeer overal de US$.
Panama was het eerste land van de drie landen in Latijns-Amerika die overstapten op de dollar, later gevolgd door Ecuador en El Salvador. Het is het verstandigst om met contant geld te betalen, en geldautomaten zijn overal aanwezig, behalve in de meest afgelegen gebieden. De plaatsen waar een geldautomaat te vinden is zijn aangegeven met een rood logo met de tekst ‘sistema clave’. De automaten accepteren pinpassen en creditcard van de meeste netwerken (Plus, Cirrus, Mastercard, Visa, Amex). De meeste banken in Panama rekenen echter US$3 per transactie, en het maximumbedrag dat kan worden opgenomen varieert van bank tot bank. Bij sommige is de limiet US$200.00, bij andere US$500.00.

De meeste reisbureau’s, betere hotels en veel restaurants accepteren creditcard, maar op veel andere plaatsen kan het gebruik van creditcards een probleem zijn. Zorg dus dat je genoeg geld bij je hebt tot je weer een bank of ATM tegenkomt. Er zijn verschillende plaatsen waar je alleen met contant geld kunt betalen. In de volgende toeristische bestemmingen is geen bank aanwezig, en de dichtstbijzijnde geldautomaat ligt ver weg: Santa Catallina, Santa Fe, Boca Brava, Isla Contadora, Isla Grande en Portobelo. In Bocas del Toro is het maar op weinig plaatsen mogelijk om met creditcard te betalen. Vraag vantevoren bij je hotel of je met creditcard kunt betalen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Normaal gesproken dien je in Panama rond de 10% fooi te geven. In kleinere café’s en in minder formele gelegenheden, is het niet nodig om fooi te geven. Taxichauffeurs verwachten geen fooi.
De enige bank die buitenlands geld wisselt is de Banco Nacional de Panamá, die een vestiging heeft op de Internationale luchthaven Tocumen. Buiten het vliegveld is het alleen mogelijk om geld te wisselen bij een casa de cambio (wisselkantoor). Er is er een in Panama City, maar daarbuiten zijn er weinig. In het grootste deel van Midden-Amerika kunnen alleen Amerikaanse dollars worden gewisseld.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Granito de Oro
PANAM
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: