Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op één na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld… Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT MEXICO

The United Mexican States (Spanish: Estados Unidos Mexicanos (help·info)), or commonly Mexico, is a federal constitutional republic in North America. The United Mexican States comprise a federation of thirty-one states and a federal district, the capital Mexico City, which is one of the world's most populous cities.
Covering almost 2 million square kilometers,Mexico is the fifth-largest country in the Americas by total area and the 14th largest in the world. With an estimated population of 109 million, it is the 11th most populous country and the most populous Spanish-speaking country in the world.
Mexico is the 12th largest economy in the world by gross domestic product (GDP), on par with countries like Canada and Spain, even though income inequality is still high. The economy is strongly linked to those of its North American Free Trade Agreement (NAFTA) partners. Elections held in July 2000 marked the first time that an opposition party won the presidency from the Institutional Revolutionary Party (Partido Revolucionario Institucional: PRI) which had held it since 1929, culminating the political alternation at the federal level, which had begun at the local level during the 1980s.

Capital:
.: Mexico City

Area:
.: Total 1,972,550 km² (15th)
761,606 sq mi

Independence:
.: From Spain declared September 16, 1810
.: Recognized September 27, 1821
Official languages:
.:

Population:
.: 2007 estimate 108,700,891 (11th)
.: 2005 census 103,263,388
.: Density 55/km² (142nd)
142/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING MEXICO

profiles - mexico Mexico heeft voor elk wat wils: van uitgestrekte woestijnen tot regenwoud, van oude Mayaruї nes tot tropische Caribische stranden, van vulkanen met besneeuwde toppen tot bruisende moderne steden. Het is aantrekkelijk en divers, met adembenemende beelden die je nooit zult vergeten en tal van culturen, keukens, handwerk- en muziekstijlen en vormen van kunst. Het is een van de snelst ontwikkelende industriemachten ter wereld: sommige steden in Mexico staan op het niveau van moderne steden, terwijl andere delen van het land meer weg hebben van een traditionele, half vergeten Spaanse kolonie, met de nog altijd alom aanwezige invloed van de oorspronkelijke inheemse cultuur.

Of je nu wilt duiken langs prachtige koraalriffen, wilt verdwalen in lang geleden door jungle omgeven Mayaruї nes, wilt surfen langs de Mexicaanse kust of de viering van de ‘Dag van de Doden’ wilt bijwonen, je zult je hoe dan ook niet vervelen!

BEVOLKING EN CULTUUR MEXICO

people and culture - mexico De cultuur van Mexico weerspiegelt de gecompliceerde Mexicaanse geschiedenis, door de vermenging van Meso-Amerikaanse beschavingen uit de tijd vóór de komst van de Spanjaarden, en de Spaanse cultuur, die werd opgelegd tijdens de 300 jaar durende kolonisatie van Mexico door Spanje. Ook de Verenigde Staten hebben bijgedragen aan de vorming van de Mexicaanse cultuur, en in mindere mate invloeden uit Europa, Afrika en Aziё.

De Mexicaanse cultuur staat bekend vanwege de sterke familiebanden. Het percentage echtscheidingen behoort tot de laagste ter wereld. Kinderen blijven gewoonlijk bij hun ouders wonen tot ze trouwen, ook als ze na hun dertigste nog single zijn. Ook is het heel gebruikelijk dat familie eenheden vlak bij elkaar blijven wonen en contact houden met grootouders, ouders, tantes, ooms en kinderen, die vaak allemaal in dezelfde buurt wonen, of zelfs in hetzelfde huis. Binnen families heerst absolute loyaliteit – broers vechten voor de eer van hun zusters, en voor bijvoorbeeld het vinden van werk wordt vaak bij familieleden aangeklopt.

De verschillende rollen die de beide ouders vervullen binnen de Mexicaanse cultuur zijn gewoonlijk duidelijk bepaald, waarbij de vader het hoofd van het gezin is en de regels bepaalt, en de moeder het hart van de familie vormt.

‘Machismo’ (Spaans voor ‘mannelijk chauvinisme’) komt vrij veel voor binnen Mexicaanse families, en de vader oefent zijn autoriteit veelal uit op een manier die veel weg heeft van een dictatuur. Sommigen beweren dat overspel een sociale norm is voor mannen, en sexueel misbruik, zowel fysiek als geestelijk, komt veel voor. Van vrouwen wordt over het algemeen verwacht dat ze dit gedrag van hun echtgenoot accepteren, en velen zien het dan ook als acceptabel gedrag. Een moeder is vaak volledig verantwoordelijk voor het huishouden en voor de zorg voor de kinderen, waardoor die haar aanbidden, terwijl ze voor hun autoritaire vader vaak bang zijn.

De afgelopen decennia is de aanwezigheid van deze stereotypen wel enigszins verminderd. Aangezien invloeden uit de Verenigde Staten nog steeds bijdragen aan de vorming van de Mexicaanse cultuur, wordt machismo langzamerhand steeds meer herkend en afgekeurd, met name in het noordelijk deel van het land, waar de Amerikaanse invloed duidelijker aanwezig is. In meer zuidelijke leefgemeenschappen, en op het platteland, bestaan deze traditionele omgangsvormen echter nog steeds.

Gemeenschap
In tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa, waar men veel waarde hecht aan financi ёle onafhankelijkheid, is Mexico een land waar de ‘gemeenschap’, in de steden en dorpen, op pleinen en op scholen en binnen organisaties, nog steeds erg belangrijk is. Binnen de Mexicaanse cultuur is samenwerken, een sociaal leven hebben, en alle verwachtingen daaromtrent een sleutelonderdeel van de maatschappij. De basis hiervan ligt onder meer in de hechte banden die gevormd worden binnen het gezin.

Door de grootschalige politieke corruptie bestaat er echter een groot gebrek aan vertrouwen in de regering en in andere organisaties. Zelfs op de laagste niveau’s nemen politieagenten al gauw ‘mordidas’ (steekpenningen) aan van diegenen die een bekeuring of een nacht in de cel willen vermijden. De afgelopen jaren heeft de regering echter een begin gemaakt met het terugdringen van deze corruptie door het aantal staatsbedrijven terug te dringen, en door de Mexicanen op te roepen geen smeergeld te geven. Dit blijkt echter moeilijk te zijn, en het proces verloopt tot nu toe langzaam.

Tijdens de Spaanse verovering en kolonisatie van Mexico, vestigde het rooms-katholicisme zich in het land als overheersende religie, en vandaag de dag identificeert 89% van de Mexicanen zichzelf met deze tak van het Christendom. Het aantal Evangelisten is de afgelopen jaren toegenomen, tot ongeveer 6% van de bevolking. De overige 5% bestaat uit andere religies, waarbij de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en de Jehovagetuigen de grootste groei hebben doorgemaakt.

Religie
De methoden van de Spanjaarden om zich de Mexicaanse Indiaanse bevolking eigen te maken resulteerde vaak in een geforceerde bekering tot het Katholicisme, wat uiteindelijk inhield dat de mensen vasthielden aan hun eerdere geloofssysteem. Dit leidde tot het op grote schaal voorkomen van religieus syncretisme, daar Indiaanse religieuze praktijken werden vermengd met de geloofsuitingen van het Katholicisme. Dit verklaart ook het algemene gebrek aan toewijding onder Mexicaanse katholieken vandaag de dag – in plaats van een godsdienst die door ieder individu zelf was gekozen, was het een religie die aan een hele groep was opgelegd.

Het meest opvallende voorbeeld van deze fusie van verschillende tradities is misschien wel de wijdverbreide verering van Onze Vrouwe van Guadalupe. Ook de Dag van de Dood is een voorbeeld van religieus syncretisme, waarin het Europese, katholieke Allerzielen wordt gecombineerd met Indiaanse rituelen ter verering van de voorvaderen. In veel Mexicaanse gemeenschappen gebruiken ‘curanderos’ (traditionele genezers) Indiaanse medicijnen en spiritueel en Christelijk geloof om kwalen te genezen en de geest te ‘reinigen’.

In de zuidelijke gebieden van het land, waar de bevolking voornamelijk Indiaans is, is de traditionele religie vrijwel geheel vermengd met Katholieke rituelen, zoals te zien is in priestergewaden waarop in plaats van versieringen in de vorm van de gebruikelijke westerse symbolen, gewoven Indiaanse patronen en symbolen zijn aangebracht. Een voorbeeld hiervan is de vervanging van het Christelijke kruis tot een met bloemen versierde levensboom. Binnen de Mayagemeenschappen neemt de ‘jmen’, of genezer, een belangrijke plaats in binnen de gemeenschap, vergelijkbaar met die van (maar niet concurrerend met) een priester.

Kunst
Wereldwijd staat Mexico bekend vanwege de folkloristische kunsttradities van het land, waarvan de meeste afstammen van een combinatie van Indiaanse en de Spaanse kunstvormen. Onder de handgemaakte kunstwerken zijn met name de potten van klei die worden gemaakt in de Vallei van Oaxaca opmerkelijk, en de vogel- en dierfiguren die gemaakt worden in het dorp Tonala. Kleurrijke geborduurde katoenen kleden, katoenen of wollen sjaals en andere gewaden, en kleurrijke manden en tapijten zijn overal te zien. Tussen de verovering door de Spanjaarden en het begin van de twintigste eeuw, imiteerde men binnen de Mexicaanse schone kunsten op grote schaal Europese tradities. Na de Mexicaanse Revolutie ontstond onder leiding van een nieuwe generatie Mexicaanse kunstenaars een vibrerende nationale beweging die onderwerpen op het gebied van politiek, geschiedenis en folklore in hun werk opnam.

Muziek
Het Mexicaanse aanbod aan muziek is buitengewoon divers en geeft een enorme variatie een verschillende muzikale stijlen te zien. Verreweg het meest bekende genre binnen de Mexicaanse muziek is de ‘ranchera’, uitgevoerd door een band genaamd ‘mariachi’. Naar dit type traditionele Mexicaanse liederen, die behoren tot een stijl van traditionele muziek die als ouderwets maar gerespecteerd wordt gezien, wordt evenveel geluisterd als naar moderne muziek.

Keuken
De Mexicaanse gastronomie is voor wat betreft diversiteit en de aantrekkelijkheid van smaken en texturen, een van de meest gevarieerde ter wereld, en is rijk aan proteїne, vitamines en mineralen, hoewel wie er niet aan gewend is, het Mexicaanse eten vet en overdreven gekruid kan vinden. Enkele populaire gerechten zijn taco’s, enchilada’s, en pozole. Traditioneel waren de belangrijkste ingrediёnten van de Mexicaanse keuken kalkoen, maїs (niet de hele zoete), tomaten, pepers, chili’s, pompoen, pinda´s, avocado’s, guaves, chocolade en vainille. De Spanjaarden hebben hier vervolgens hun draai aan gegeven door er melk, kaas, rijst, tarwe, kaneel, sinaasappelen en perziken aan toe te voegen.

GEOGRAFIE EN NATUUR MEXICO

Mexico is een groot land, met een oppervlakte van 2 miljoen vierkante kilometer vanaf het meer traditionele Tijuana in het noordwesten (vlakbij de grens met Californiё), tot aan het Florida-achtige, toeristische resort Cancún in het zuidoosten. Fysiek lijkt Mexico op een laars, waarvan de punt naar boven wijst richting de Yucatan en het Caribisch gebied, de hiel naar de Stille Oceaan, en de voet richting Verenigde Staten. De langgerekte hak van de laars is Baja California (het langste schiereiland ter wereld), wat als een smalle strook van Californiё naar beneden loopt, tot aan een van de beste plaatsen ter wereld om walvissen te bezichtigen; de Golf van Cortez, gelegen tussen Baja en het vasteland.

Mexico is een zeer divers land, met droge semi-woestijnen in het noorden, en tropisch regenwoud en enkele van de laatst overgebleven junglegebieden in het zuiden. Het centrale vasteland heeft vulkanische bergen die tot 5700 meter hoogte meten, terwijl de laaggelegen tropische tranden van de Yucatan beroemd zijn vanwege de witte zandstranden, het badkuipheldere water en het adembenemende rifleven.

WEER EN KLIMAAT VAN MEXICO MEXICO

weather and climate - mexico Ten zuiden van de tropen van de Kreeftskeerkring (die door Mexico heen snijdt ten noorden van Tampico) is het warm en vochtig, met name langs de kustvlakten en op het schiereiland Yucatan. Meer landinwaards, in hoger gelegen gebieden, is het klimaat veel droger en meer gematigd. In berggebieden kan het zeer koud worden in de winter, en er valt vaak sneeuw.

Het hete, natte seizoen duurt van mei tot oktober. De neerslag varieert van buien in de namiddag tot dagen met langdurige regenval. Het schiereiland Yucatan is het gebied dat het meeste last heeft van het orkaanseizoen, dat duur van juni tot oktober.

Gemiddelde dagtemperaturen:
Yucatan: 27°C in januari en 32°C in juli Mexico City: 19°C in januari en 23°C in juli San Cristobal: 20°C in januari en 22°C in juli Oaxaca: 25°C in januari en 27°C in juli

GELD IN MEXICO MEXICO

De Mexicaanse munteenheid is de Mexicaanse peso. De wisselkoers is grofweg US$1 voor 9 pesos (de Mexicaanse peso staat erg sterk op het moment). Het is altijd handig om een creditcard op zak te hebben. Visa, Mastercard en Amex worden op grote schaal geaccepteerd en bijna alle steden hebben ATM-faciliteiten.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Chichenitza
MÉXICO
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: