Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op één na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld… Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT CUBA

The República of Cuba, consists of th e island of Cuba (the largest and second-most populous island of the Greater Antilles), Isla de la Juventud and several adjacent small islands. The national flower is Hedychium Coronarium Koenig, most known as "mariposa" (butterfly) and the national bird is "Tocororo" or "Cuban Trogon" from the family of Trogonidae.
Cuba is the most populous nation in the Caribbean. Its people, culture and customs draw from several sources including the aboriginal Taíno and Ciboney peoples, the period of Spanish colonialism, the introduction of African slaves, and its proximity to the United States. The island has a tropical climate that is moderated by the surrounding waters; however, the warm temperatures of the Caribbean Sea and the fact that the island of Cuba sits across the access to the Gulf of Mexico make Cuba prone to frequent hurricanes. Cuba's main island, at 766 miles long (1,232.5 km), is the world's 17th largest.

Capital:
.: Havana

Area:
.: Total 110,861 km² (105th) 42,803 sq mi
.: Water (%) negligible

Independence:
.: From Spain declared October 10, 1868
.: Republic declared May 20, 1902
.: Cuban Revolution January 1, 1959
Official languages:
.: Spanish

Population:
.: 2006 estimate 11,382,820 (73rd)
.: 2002 census 11,177,743
.: Density 102/km² (97th) 264/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING CUBA

profiles - cuba De Cubaans Republiek bestaat uit meer dan 3.000 grotere en kleinere eilanden. Het belangrijkste eiland, waar de hoofdstad Havanna is gelegen, is het grootste eiland van Nederlands West-Indiё. Cuba ligt op ongeveer 145 kilometer afstand van Key West, in Florida, en ligt net onder de Kreeftskeerkring. Naar schatting 1,5 miljoen Cubaanse bannelingen wonen in Florida, en meer dan 1 miljoen in Miami. Ondankt het grote aantal Cubanen dat in de V.S. woont, hebben de Verenigde Staten sinds 1950 een handelsembargo tegen Cuba afgekondigd, en hebben daardoor bijgedragen aan de economische problemen in het land. De USSR heeft Cuba gesubsidieerd tot aan het eind van het bestaan ervan in de vroege jaren negentig. Ondanks deze problemen heeft de Cubaanse regering altijd de nadruk gelegd op het belang van een goed opgeleide en gezonde bevolking. Als gevolg van het handelsembargo van de kant van de VS en door gebrek aan geld voor de import van nieuwe auto’s, is Cuba een soort ‘levend museum’ geworden van Amerikaanse Cadilacs en Chevrolets, die geproduceerd zijn in de tijd vóór het embargo.

BEVOLKING EN CULTUUR

people and culture - cuba Het grootste deel van de Cubaanse bevolking stamt af van de Spanjaarden. Sommige Cubanen zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven, en ongeveer één procent is van oorsprong Chinees. De Cubaanse regering legt veel nadruk op gezondheid en onderwijs, en als gevolg daarvan staat Cuba derde op de wereldranglijst van landen voor wat betreft het aantal artsen per hoofd van de bevolking. In 2006 telde Cuba 530 dokters per 100.000 inwoners. Privéklinieken en ziektekostenverzekeringen zijn in Cuba bij de wet verboden. De regering voorziet in gratis medische zorg voor alle inwoners van Cuba. Ongeveer 75% van de Cubaanse bevolking woont in de stedelijke gebieden. Havanna is met een inwoneraantal van 2.2 miljoen de hoofdstad en tevens de grootste stad van het land. Havanna is bijna vijf keer zo groot als de tweede stad, Santiago de Cuba.

GEOGRAFIE EN NATUUR

Het eiland Cuba is het grootste van de eilanden in het Caribische gebied. Het is 1.250 km. lang, en heeft een kustlijn van 6000 m, meer dan 280 stranden, 5 bergketens en meer dan 500 rivierengebieden. Het ligt vlakbij het uiterste puntje van Florida en net onder de Kreefskeerkring.

De diverse, met elkaar in contrast staande landschappen van Cuba bieden onderdak aan de grootste diversiteit aan flora en fauna binnen het gehele Caribische Gebied. Duizenden soorten komen uitsluitend in Cuba voor, waaronder de ‘Mellisuga Helenae’, en de hommel- of dwergkolibri; de kleinste vogel ter wereld met een lengte van slechts vijf centimeter en een gewicht van slechts een paar gram. Hij maakt naar schatting meer dan 80 vleugelslagen per minuut, en wordt vaak aangezien voor een insect vanwege het zoemende geluid dat hij voorbrengt wanneer hij met zijn vleugels slaat. Cuba is tevens het thuis van de Cubaanse krokodil, die in het gebied van het Zapatamoeras leeft, een streek die nog steeds niet de bescherming krijgt die het verdient. Het natuurreservaat genaamd ‘Ciénaga de Zapata’ is het grootste beschermde gebied van Cuba, en heeft de kwalificatie ‘moerasland van internationaal belang’ gekregen, voornamelijk vanwege het grote aantal watervogels dat met duizenden naar dit gebied trekt om te nestelen.

Orkanen komen vrij veel voor tussen juni en november. De laatste paar jaar is Cuba getroffen door verschillende krachtige orkanen die ernstige schade hebben toegebracht aan woningen en aan de natuur. Bepaalde gebieden zullen tot 15 jaar nodig hebben om zich te herstellen, en dan alleen als die gebieden in de toekomst niet opnieuw worden getroffen door dergelijke orkanen. Aan de zuidkust van Cuba heerst normaal gesproken een iets warmer klimaat dan in het de noordelijke kuststreek, maar Cuba is een subtropisch eiland, en beide kusten genieten het hele jaar door gematigde temperaturen. De gemiddelde temperatuur in de zomer (juni – augustus) is 25 °C. Het gemiddelde in de winter (december – februari) ligt op een comfortabele 22 °C. Het ‘natte’ seizoen duurt normaal gesproken van juni tot november, de periode die tevens het orkaanseizoen vormt.

KLIMAAT CUBA

weather and climate - cuba Orkanen komen vrij veel voor tussen juni en november. De laatste paar jaar is Cuba getroffen door verschillende krachtige orkanen die ernstige schade hebben toegebracht aan woningen en aan de natuur. Bepaalde gebieden zullen tot 15 jaar nodig hebben om zich te herstellen, en dan alleen als die gebieden in de toekomst niet opnieuw worden getroffen door dergelijke orkanen. Aan de zuidkust van Cuba heerst normaal gesproken een iets warmer klimaat dan in het de noordelijke kuststreek, maar Cuba is een subtropisch eiland, en beide kusten genieten het hele jaar door gematigde temperaturen. De gemiddelde temperatuur in de zomer (juni – augustus) is 25 °C. Het gemiddelde in de winter (december – februari) ligt op een comfortabele 22 °C. Het ‘natte’ seizoen duurt normaal gesproken van juni tot november, de periode die tevens het orkaanseizoen vormt.

GELD CUBA

De munteenheid die in Cuba overheerst is de Cubaanse Peso (CUP). Veel toeristische diensten en hotels accepteren echter dollars, en vaak moeten toeristen zelfs in dollars betalen. Neem contant geld mee in kleinere biljetten, aangezien veel marktkooplieden en winkels geen kleingeld hebben. In de meer afgelegen gebieden op het platteland zul je normaal gesproken alleen peso’s nodig hebben. Travelers Cheques in Amerikaanse dollars en creditcards die niet in de VS zijn uitgegeven, worden geaccepteerd, maar er zijn reizigers die in het verleden wel problemen hebben gehad met geldautomaten, dus als je er een vindt die werkt, is het het beste om zoveel mogelijk contant geld op te nemen, om problemen te vermijden. Probeer, zoals altijd, om contant geld wat je niet direct nodig hebt, en je paspoort, in de kluis van het hostal of het hotel achter te laten, om diefstal te voorkomen. Als je pesos overhoudt, dien je die voor vertrek weer om te wisselen in een andere munteenheid. Het is verboden om Cubaanse pesos mee het land uit te nemen.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Playa
CUBA
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: