Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op één na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld… Meer lezen

INFORMATIE



GENERAL INFORMATION ABOUT COSTA RICA

The Republic of Costa Rica is a republic in Central America, bordered by Nicaragua to the north, Panama to the east-southeast, the Pacific Ocean to the west and south, and the Caribbean Sea to the east. Costa Rica was the first country in the world to constitutionally abolish its army.

Capital:
.: San José

Area:
.: Total 51,100 km² (128th)
.: Water (%) 0.7

Independence:
.: From Spain (via Guatemala) September 15, 1821
.: From the UPCA 1838
Official languages:
.: Spanish

Population:
.: July 2007 estimate 4,133,884 (119th)
.: Census 2000
.: Density 85/km² (107th) 220/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING COSTA RICA

profiles - costarica Costa Rica, officieel de Republiek Costa Rica geheten, is een land in Midden-Amerika, dat In het noorden grenst aan Nicaragua, aan Panama in het zuid-zuidoosten, aan de Pacifische zee in het westen en in het zuiden, en aan de Caribische Zee in het oosten. Costa Rica heeft in 1948 als eerste land ter wereld het leger officieel afgeschaft.

Op een relatief klein gebied heeft Costa Rica alles wat je je maar kunt wensen voor een vakantieparadijs. Er zijn fantastische witte zandstranden met uitstekende mogelijkheden om te surfen en te duiken. Daarnaast bezit het land actieve vulkanen en regenwouden met torenhoge begroeiing. Het land is goed bereisbaar met een huurauto, met het vliegtuig of met de openbare bus, en de warme en vriendelijke mensen zorgen ervoor dat het reizen veilig is en bovendien erg leuk!

BEVOLKING EN CULTUURCOSTA RICA

people and culture - costarica Geografische gezien ligt Costa Rica precies daar waar de oorspronkelijke ‘Meso-Amerikaanse’ en de Zuid-Amerikaanse culturen elkaar ontmoeten. Het noorden van het land was daarom het meest zuidelijke punt tot waar de invloed van de Maya’s rijkte, terwijl het midden en het zuiden van het land eerder onder invloed stonden van de ‘Chibcha’ en van Zuid-Amerika. Toen in de 16e eeuw de Spaanse veroveraars arriveerden, werden de meeste koloniale nederzettingen en steden in het centraal zuidelijke gedeelte van het land. Deze invloeden zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar, aangezien de bevolking van het noord-westelijk deel van het land (de Guanacaste) doorgaans een donkerdere huidskleur heeft en van een meer inheems Amerikaans ras is, terwijl de bevolking in het midden en in het zuiden van het land een lichtere huidskleur heeft, en meer Europese trekken.

In de 17e en 18e eeuw werd de Atlantische kust van het land bevolkt met Afrikaanse slaven, tijdens de bouw van de spoorlijnen naar de oostkust. Hierdoor heeft de oostzijde van het land (Limón) een overheersend Afrikaanse achtergrond. Tijdens de bouw van de spoorlijn kwamen ook duizenden Chinese families naar Costa rica, maar in tegenstelling tot de Afrikaanse bevolking spreidden zij zich uit over het hele land. En alhoewel zij zich dus wijd verspreid hebben, zijn er behalve in San Juan en Limon geen grote concentraties Chinezen te vinden. Al deze invloeden hebben geleid tot de extreem gevarieerde etniciteit van het land.

Taal
In Costa Rica wordt standaard Latijns-Amerikaans Spaans gesproken, maar er hebben zich, net als in de meeste andere Midden-Amerikaanse landen, door de jaren heen verschillende onderscheidende kenmerken in de taal ontwikkeld.

In Costa Rica gebruikt men gewoonlijk het respectvolle ‘Usted’ als aanspreekvorm. Dit klinkt vrij formeel, en verbaast sommige Spaanssprekende buitenlanders wanneer ze Costa Rica bezoeken. Daarnaast gebruikt men er, wanneer men wel de informele vorm gebruikt, vaak het beleefdere ‘vos’ in plaats van ‘tú’, wat gebruikelijk is in de meeste andere Latijns-Amerikaanse landen.

Costa Rica onderscheidt zich niet door een sterk typerend accent, maar de manier van spreken heeft wel iets licht zangerigs. Gezegd wordt dat het accent van Costa Rica erg lijkt op het Colombiaanse accent, en zowel de inwoners van Costa Rica als de Colombianen erkennen dat hun manieren van spreken op elkaar lijken. Een van de unieke kenmerken van de uitspraak in Costa Rica is de slissende uitspraak van woorden die beginnen met ‘Tr’, zoals tren (‘trein’).
Mensen uit Costa Rica maken een langer ‘tr’-geluid, waardoor het woord klinkt als ‘trshren’. In de meeste Midden-Amerikaanse landen wordt het woord met een rollende r uitgesproken.

Godsdienst
Het Katholicisme wordt erkend als de officiёle godsdienst in Costa Rica, maar hoewel een groot aantal inwoners van Costa Rica beweert Katholiek te zijn, varieert de mate waarin de religie wordt beoefend sterk onder de verschillende bevolkingsgroepen.

Een zeer veelvoorkomend gebruik binnen Latijns-Amerikaanse landen is de aanwezigheid van een ‘Patrona’. Dit is een variatie op de Maagd Maria, en zij is voor ieder land uniek. De ‘patrona’ van Costa Rica is de ‘Virgen de los Angeles’, ook wel ‘La Negrita’ genoemd. De Heilige Maagd (Virgen) is een van de belangrijkste Katholieke symbolen omdat het specifiek voor het land is, en omdat het gewone mensen de mogelijkheid geeft zich met een godsdienst te identificeren en het gevoel te hebben dat ze in direct contact staan met een heilige tot wie ze kunnen bidden.

Hoewel het Katholicisme de officiёle religie van het land is, wordt Costa Rica beschouwd als een vrij tolerant land ten opzichte van andere godsdiensten. Sommige van de godsdiensten die in Costa Rica vertegenwoordigd zijn zijn de Jehovagetuigen, het Jodendom, de Islam, en de Hare Krishna en andere kleinere groepen die de tradities van hun voorouders voortzetten. Ook Protestantse vormen van het Christendom komen vrij veel voor in Costa Rica, en maken zo’n 18% uit van de Christelijke bevolking van het land.

Levenshouding
De inwoners van Costa Rica zijn normaal gesproken uitgesproken vriendelijke, behulpzame, ontspannen, ongehaaste, beleefde, hygi?nische, vreedzame en milieubewuste mensen. Ze maken zich gewoonlijk niet druk over deadlines en komen op veel afspraken te laat. In Costa Rica is het doorbrengen van ‘quality time’ met familie en vrienden van levensbelang, en de meeste mensen hebben het liefst een baan die ze wat vrije tijd overlaat.

Twee van de meest kenmerkende elementen binnen de cultuur van Costa Rica zijn ‘choteo’ (sarcasme of de spot drijven met iets of iemand) en ‘quedar bien’ (zorgen dat je bij iedereen in een goed daglicht staat).

In een moeilijke of ingewikkelde situatie neemt men in Costa Rica gewoonlijk een cynische houding aan, en wordt de situatie als minder ernstig gezien door middel van ironie en spot; dit wordt ‘choteo’ genoemd. Normaal gesproken bedoelt men er niks verkeerds mee; het is een manier om de humor van een situatie in te zien, alhoewel dit soms de gevoelens van anderen kan schaden. De meeste mensen in Costa Rica groeien daarom op met het idee dat ‘choteo’ een normaal onderdeel van het leven is.

‘Ticos’ vermijden ook liever conflicten, dus doen ze hun best om met iedereen bevriend te blijven. Daarom kunnen ze erg veel weerstand bieden aan veranderingen als de veranderingen een probleem zouden kunnen veroorzaken; dat is ‘quedar bien’. Ten behoeve van dit ‘quedar bien’, laat men in Costa Rica een oneerlijke situatie liever voor eeuwig bestaan dan dat men er een eind aan maakt, is liegen in iemands gezicht heel gewoon, net als het doorgeven van een probleem aan een ander, als het mogelijk veroorzaken van een nieuw probleem in het spel is.

GEOGRAFIE EN NATUUR COSTA RICA

Costa Rica ligt in Midden-Amerika. Het grenst zowel aan de Caribische Zee (aan de oostkant) als aan het noordelijk deel van de Stille Oceaan (aan de westkant), met een totale kustlijn van 1.290 km lengte.

Costa Rica grenst daarnaast aan Nicaragua in het noorden en aan Panama in het zuid-zuidoosten. In totaal omvat Costa Rica 51.100 km2 waarvan 50.660 km2 uit land bestaat, en 440 km2 uit water, waarmee het net iets kleiner is dan de Amerikaanse Staat West Virginia.

Het land is in de kustgebieden vlak, afgewisseld door hoekig gevormde bergen in de centrale regio’s. Het land heeft een tropisch en subtropisch klimaat en maakt deel uit van de Neotropische ecoregio. Het is onderdeel van veel verschillende ecoregio’s, waaronder de regenwouden van Costa Rica, de ‘Bocas del Toro’ – de ’San Bastimentoseilanden’ -, de mangroven van San Blas, de Mosquitamangroven – mangroven van de Nicaraguaanse en de Caribische kust, mangroven van de Droge Pacifische zuidkust, Midden-Amerikaanse droge bossen en de bergbossen van Talamancan.

In een kreek van de Stille Oceaan bevinden zich, in de Golf van Nicoya, diverse kleine eilanden, waarvan het grootste het Chira-eiland is, met een inwoneraantal van rond de vierduizend.

Het land staat bekend vanwege het grote aantal natuurparken, die worden gecontroleerd door middel van een systeem dat bestuurd wordt door het SINAC (Sistema Nacional de Areas de Conservación, of ‘Nationaal systeem van beschermde gebieden’). Deze organisatie controleert meer dan 160 beschermde gebieden in Costa Rica, waaronder 26 natuurreservaten. Het grootste reservaat is ‘Coco-Eiland’ (in het Spaans: Isla del Coco), een eiland dat op ongeveer 500 kilometer afstand van de Pacifische kust van Costa Rica ligt.

Het droge seizoen in Costa Rica duurt op de meeste plaatsen van december tot april, en het regenseizoen van mei tot november. Aan de Caribische kust is december echter verreweg de natste maand.

De hooggelegen gebieden zijn altijd koeler. Het laagste gelegen deel van het land is de Stille Oceaan, op zeeniveau, het hoogste punt is de Cerro Chirripo, een vulkanische berg die tot 3.810 meter meet (en deel uitmaakt van het natuurreservaat Cerro Chirripo). Op heldere dagen zijn vanaf de top soms zowel de Caribische Zee als de Stille Oceaan te zien.

KLIMAAT COSTA RICA

weather and climate - costarica Het klimaat is idyllisch. In de laaggelegen gebieden – die in het Pacifische Noordwesten droog zijn en elders vochtig – schommelt de dagtemperatuur tussen de twintig en halverwege de dertig °C, tussen de twintig en de vijfentwintig °C in de middelhoog gelegen gebieden, terwijl het kwik op de hoogste bergtoppen kan dalen tot ergens tussen de vijf en de vijftien graden. Costa Rica kan grofweg worden onderverdeeld in vier klimatologische regio’s:

De vochtige laaglanden:
De Caribische en de Zuid-Pacifische laaglanden worden gekenmerkt door korte, droge seizoene en hoge temperaturen. Langs de kust valt normaal gesproken minder regen, terwijl de hoeveelheid neerslag meer landinwaards en op grotere hoogte geleidelijk toeneemt.

Laaglanden met een droog seizoen:
Het grootste deel van de provincie Guanacaste en een deel van Puntarenas kennen hoge temperaturen en een langdurige droge tijd.

Gematigd klimaat:
Gebieden die liggen op 3.000 tot 5.000 voet boven de zeespiegel, zoals de Centrale Vallei, hebben duidelijk gemarkeerde droge seizoenen en het meest comfortabele klimaat van alle regio’s.

Bergklimaat:
Ieder gebied op meer dan 5.000 voet boven de zeespiegel wordt gekenmerkt door lagere temperaturen. Op hoogten boven de 10.000 voet, worden temperaturen onder het vriespunt gemeten. Het klimaat is gewoonlijk vochtig, waarbij soms mist of vorst optreedt.

Jaarlijkse hoeveelheid neerslag in de belangrijkste gebieden:

1. Centrale Vallei: 1.100-2.500 mm
2. Noordelijke Pacifische Kust: 1.400-4.300 mm
3. Centraal-Pacifische Kust: 2.300-4.300 mm
4. Zuid-Pacifische Kust: 2.300-4.000 mm 91-157
5. Atlantische Kust: 2.000-4.500 mm 79-177

Het Noordwesten kent een vrij duidelijk gedefinieerd droog seizoen (‘verano’ ofwel zomer), van december tot april. Langs de Pacifische zuidkust duurt het droge seizoen ongeveer twee maanden korter. Juli is gewoonlijk een droge maand in het gebied langs de Pacifische kust.

GELD COSTA RICA

De munteenheid van Costa Rica is de ‘colón’.

De wisselkoers is relatief stabiel alhoewel zich wel schommelingen voordoen. Momenteel is US$1 ongeveer 517 colón contaricense.

Een creditcard is altijd handig om geld op te nemen. Visa en Mastercard worden geaccepteerd in de duurdere winkels, restaurants en hotels. In alle grotere steden zijn geldautomaten te vinden. INFORMATIE OVER COSTA RICA
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Playa
COSTA RICA
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: