Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op n na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT CHILE

Chile, is a country in South America occupying a long and narrow coastal strip wedged between the Andes mountains and the Pacific Ocean. The Pacific forms the country's entire western border, with Peru to the north, Bolivia to the northeast, Argentina to the east, and the Drake Passage at the country's southernmost tip.

Capital:
.: Santiago

Area:
.: Total: 756,950 km (38th) 292,183 sq mi
.: Water (%): 1.07

Independence:
From Spain
.: First Nat. Gov. Junta: September 18, 1810
.: Declared: February 12, 1818
.: Recognised: April 25, 1844
Official languages:
.: Spanish

Population:
.: June 2006 census: 16,432,674 (60th)
.: 2002 census: 15,116,435
.: Density: 21/km (184th) 54/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING CHILE

profiles - chile Chili wordt vaak over het hoofd gezien, maar dit land is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Zuid-Amerika.

Chili onderscheidt zich van de omringende landen door zijn sterke en stabiele economie, en door de politieke banden die het land onderhoudt met Europa en Aziё. Daarnaast is het land hard bezig een positie te verwerven tussen de meer ontwikkelde landen die in de wereld een leidende rol vervullen.Ondanks deze snelle groei is Chili in staat geweest veel van de fascinerende en magische Latijns-Amerikaanse cultuur te behouden.

Een land met een rijke diversiteit: van de eindeloze droge woestijnen in het noorden, tot de reusachtige besneeuwde vulkanen; de Chileens Merengebieden met glooiende heuvels en agrarische gebieden het thuis van de traditionele bevolkingsgroep de Mapuches, een sterke en geharde bevolkingsgroep die de Spaanse verovering heeft doorstaan. De zuidelijke grens, waar de wereld eindigt en de woeste Antarctische storm raast; de eindeloze ijsvelden van adembenemende tinten blauw, starre maar glooiende gletsjers die meedeinen met het getij, en de grond onder je voeten doen bewegen.

Een rijk land met tal van natuurwonderen en veel diep verborgen mysteriёn die wachten om ontdekt te worden.

BEVOLKING EN CULTUUR CHILE

people and culture - chile De bevolking van Chili is voor 93% opgebouwd uit Mestizos, een ras dat ontstaan is door vermenging van Spaans bloed met dat van afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. Slechts 3% van de mensen zijn oorspronkelijk Amerikaanse bewoners; voornamelijk Araucanen die zich geconcentreerd hebben in de zuidelijke regio, terwijl de overige 2 procent van de bevolking bestaat uit mensen van het blanke, ongemengd Europese ras. Het grootste deel van de bevolking woont in de stedelijke gebieden, en meer dan een derde van de mensen woont in de hoofdstad Santiago. Leefgemeenschappen in het zuiden en in de noordelijke woestijn zijn gewoonlijk ge?soleerd en worden van elkaar gescheiden door enorme, uitgestrekte, vrijwel onbewoonde gebieden.

Chili kent twee levendige culturen die sterk met elkaar in contrast staan: de cosmopolite cultuur van de stedelijke bevolking, en de meer volkse cultuur van het platteland, waar de bevolking voornamelijk Spaans is, maar waarin sporen terug te vinden zijn van de Araucaanse cultuur. De plattelandscultuur is sterk aanwezig in de muziek en de manier dansen van de bevlking. Het land heeft ook een bloeiende literaire traditie en heeft twee Nobelprijswinnaars voor de literatuur voortgebracht: Gabriela Mistal en Pablo Neruda, beiden dichters.

GEOGRAFIE EN NATUUR CHILE

Iedereen die een zekere passie heeft voor geografie, zal zich altijd hebben verbaasd bij het zien van de lange, dunne, haast onmogelijke lijn die het land Chili vormt. Chili strekt zich voor meer dan 4.300 kilometer uit langs de zuidwestkust van Zuid-Amerika, een afstand die bijna net zo lang is als de afstand van San Francisco tot New York, of van Edinburgh tot Bagdad. Daarbij is het land nergens breder dan 240 km, waarmee het land meer dan achttien keer zo lang is als het breedste punt.

De belangrijkste factor die een rol speelt bij de opmerkelijke slankheid van Chili, is de massieve, bijna ondoorgrondelijke muur die wordt gevormd door het Andesgebergte, een bergketen die nog steeds groeit en die meer dan vijftig actieve vulkanische toppen bevat. De westgrens wordt uiteraard gevormd door de Stille Oceaan, maar het is onjuist om Chili voor te stellen als niets meer dan de westkant van het Andesgebergte. Over de gehele lengte wordt Chili gemarkeerd door een smalle strook laagland tussen de bergen en de zee. Meer naar het noorden ligt het land hoger, en wordt het droger, totdat men bij de onherbergzame Atacamawoestijn aanlandt, een van de minst uitnodigende gebieden op aarde. Richting het zuiden doet zich juist de tegenovergestelde transformatie voor: het land valt uit elkaar, en het gebied tussen de bergen en de oceaan loopt over in een enorme massa kleine eilandjes die eindigt in Chileens Patagoniё.

In het extreem zuidelijke deel van Chili ligt Kaap Hoorn, vernoemd naar de stad Hoorn in de provincie Noord-Holland, door Willem Corneliszoon Schouten, toen hij in 1616 de kaap rondvoer. Het betreft een verraderlijke kaap die omgeven is door meestal stormachtige zee?n, en alleen bevaarbaar is door de dichte mist van Straat Magellaan. In het midden van het land bevindt zich echter een lange en uitgestrekte rivierenvallei, een 800 kilometer lange doorgang die in het noorden gevuld is met wijngaarden en prachtige boerderijen, en in het zuiden met oerbossen en schitterende meren. Santiago, de hoofdstad, vormt het centrum van het noordelijke en meest welvarende deel van de centrale vallei. Het paradijselijk groene Merendistrict in het zuiden is echter het thuisland van de Indiaanse bevolking van Chili: de Araucanen,

Ook twee noemenswaardige gebieden in de Stille Oceaan maken deel uit van Chili: de Juan Fernandezeilanden en het beroemde Paaseiland, die beide bestuurd worden als natuurreservaat. De Juan Fernandezeilanden liggen 670 kilometer van de Chileense kust vandaan, terwijl Paaseiland op een afstand van 3700 kilometer uit de kust ligt.

Het klimaat van Chili is net zo divers als de geografie van het land. Op de uiteraard extreme klimatologische omstandigheden van de Andes en de Atacamawoestijn na, heerst in het land echter een aangenaam gematigd klimaat.

Vandaag de dag is Chili bezig een van de meest ontwikkelde landen van Zuid-Amerika te worden. In combinatie met het aangenaam gastvrije karakter van de Chileense bevolking, maakt dit het land tot een uitgekiende bestemming om Spaans te studeren.

De meeste Chilenen zijn Mestizos, hoewel er nog steeds volbloed Mapuche Indianen in het land te vinden zijn, en directe afstammelingen van bijvoorbeeld Duitsers en Zwitsers. Een van de eerste dingen die je als reiziger inderdaad op zullen vallen, is dat veel van de steden, en ook de manier van doen van veel Chilenen, iets Europees over zich hebben. Voor reizigers die gewend waren aan Bolivia of Peru, zal dit enigszins als een verrassing komen. Chili biedt bezoekers een uitgebreide en interessante reeks van mogelijkheden en activiteiten. Steden als Santiago vormen comfortabele standplaatsen om enige tijd te verblijven; een fantastisch nachtleven, goede transportmogelijkheden en andere voorzieningen, koloniale architectuur, winkels, en nog veel meer.

Hoewel de steden de moeite waard zijn, hebben wij het idee dat de werkelijke magie van Chili pas begint wanneer je de gebieden buiten de steden gaat ontdekken. In het noorden kan men de reusachtige bergen bezoeken die grenzen aan Peru en Bolivia. Het is interessant op te merken dat in sommige delen zijn van de Atacamawoestijn nooit enige vorm van neerslag is waargenomen! Eenmaal aangeland in de noordelijke regio nemen veel reizigers de kans waar om de grens over te steken en plaatsen als La Paz of Sucre in Bolivia te bezoeken, of om verder noordelijk te reizen richting Cusco en Machu Picchu in Peru.

In de bergen net buiten Santiago zijn enkele van de beste skigebieden ter wereld te vinden. De pistes van enkele van de ski resorts liggen op 1-2 uur afstand van het centrum van Santiago. Ten zuiden van de hoofdstad ligt de Maipovallei, waar veel van de beste wijngaarden van het land gelegen zijn. Neem de tijd voor deze streek en bezoek enkele van deze wijngaarden. De Chileense wijnen beginnen wereldwijd steeds meer erkenning te krijgen, en terecht!

Verder naar het zuiden kom je het prachtige Merendistrict binnen. Door de continue begroeiing is het landschap er groen. Dit is het gebied waar het grootste deel van de actieve vulkanen van Chili te vinden is, en een groot aantal meren, waaronder het op drie na grootste meer van Zuid-Amerika. Het landschap is zonder meer prachtig!

Wanneer je tenslotte nog verder afdaalt naar het zuiden, kom je enkele van de meest onherbergzame gebieden van Chili binnen. Dit deel van het land bestaat uit een massa eilanden, fjorden, rivieren en meren.

De afgelopen jaren is dit gebied met name populair geworden bij vissers, aangezien deze meren en rivieren tot de beste viswateren ter wereld behoren! Het is bovendien een gebied waar diverse hoge bergen bedekt met gletsjers te vinden zijn. Met name het natuurreservaat Torres del Paine is voor wat betreft deze streek noemenswaardig.

KLIMAAT CHILE

weather and climate - chile Door het grote aantal in geografisch opzicht zeer verschillende regios, kent Chili een unieke diversitiet aan klimaten. Het noorden van Chili is een van de droogste gebieden ter wereld. In dit gebied regent het zelden, maar desondanks is het klimaat er tussen april en december vaak koel en bewolkt. De gemiddelde dagtemperatuur is 17C in juli en 28C in maart.

Het centrale deel van Chili kent een meer gematigd klimaat, met warme zomers vrijwel zonder neerslag, en een gemiddelde dagtemperatuur van 29C van december tot en met februari. De winters in de centrale regio van Chili zijn zacht, met een gemiddelde dagtemperatuur van 14C in deze maanden valt de meeste neerslag, maar de regenval is er nog steeds vrij gematigd.

Het zuidelijk deel van Chili staat in dramatisch contrast met het noorden, daar er het hele jaar door een nat en regenachtig klimaat heerst. In de winter (behalve in de kustgebieden direct aan zee), is het zuiden bedekt met sneeuw en ijs, waardoor veel wegen er onbegaanbaar zijn, en de temperaturen dalen tot een flink aantal graden onder nul. De zomermaanden zijn gematigder, maar toch nog vrij fris met een maximale dagtemperatuur van gemiddeld 15C.

GELD CHILE

De munteenheid in Chili is de Chileense Peso. Er bestaan bankbiljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 Pesos. Munten zijn er van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 Pesos.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Isla Este
CHILE
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: