Search:
Talen:

DE SPAANSE TAAL

Spaans is de op één na meest gesproken taal ter wereld (na het Mandarijnchinees), dankzij het grote aantal native speakers dat de taal spreekt. Tussen de 450 en de 500 miljoen mensen spreken Spaans als eerste of tweede taal. Het is, als eerste of tweede taal, de op twee na meest gesproken taal na het Mandarijn en het Engels samen, en het is de moedertaal van 400 miljoen mensen over de hele wereld… Meer lezen

INFORMATIEGENERAL INFORMATION ABOUT BOLIVIA

The Republic of Bolivia, named after Simón Bolívar, is a landlocked country in central South America. It is bordered by Brazil on the north and east, Paraguay and Argentina on the south, and Chile and Peru on the west.

Capital:
.: La Paz (government)
.: Sucre (legal)

Area:
.: Total: 1,098,581 km² (28th) 424,163 sq mi

Independence:
.: From Spain: August 6, 1825
Official languages:
.: Spanish, Aymara, Quechua

Population:
.: 2005 census : 8,857,870
.: Density: 8.4/km² (210th) 21.8/sq mi

ALGEMENE BESCHRIJVING BOLIVIA

Profiles bolivia Bolivia is een fascinerend land van oude erfgoeden en tradities. Met zijn uitstekende bergtoppen en safierblauwe hemels, wordt het land wel vergeleken met de Tibettaanse hoogvlakten. Bolivia was het thuisland van de Aymarabeschaving voordat het land werd veroverd door het grote Incarijk, en later door de Spanjaarden, en in de Boliviaanse cultuur zien we de rijke en gevarieerde cultuur van het land weerspiegeld. Deze geschiedenis wordt ook weerspiegeld in de drie officiёle talen van het land: Aymara, Quechua en Spaans. In Bolivia kunnen nog steeds veel oude gebruiken worden bewonderd, zoals de handgewoven rieten bootjes die net als honderden jaren geleden over het Titicacameer scheren.

Bolivia herbergt perfect bewaard gebleven historische plaatsen, en de cultuur van de Andes leeft er nog steeds. In alle dorpen en steden van Bolivia kunnen de schitterende gekleurde stoffen, de muziek en de geest van de Boliviaanse voorvaderen uit de Andes worden gezien, gehoord en ervaren. Festivals en feesten van zowel Katholieke als Indiaanse oorsprong doen straten en kerken het hele jaar door tot leven komen. De adembenemende, natuurlijke schoonheid van de ‘altiplano’, besneeuwde bergen, steppen, het ‘Pantanal’ (een van de twee grootste moeraslanden ter wereld), reusachtige regenwouden in het noordoostelijk deel van het land, en de kleurrijke kracht van de Boliviaanse cultuur, maken het land tot een absoluut onvergetelijke reisdoel.

BEVOLKING EN CULTUUR BOLIVIA

people and culture - bolivia Voor de komst van de Spanjaarden, concentreerden het handwerk en de kunstvormen in Bolivia zich voornamelijk op architectonische bevindingen, sieraden van goud en zilver, aardewerk, en complex gewoven kleden. De Inca’s introduceerden nieuwe systemen voor de bouw van wegen en aquaducten, hangbruggen, en daarnaast nieuwe chirurgische en medische technieken, muziek, liederen en rituelen. Na de verovering kwamen de Spanjaarden met hun eigen tradities, kunst en idee?n, welke door de lokale bevolking werd ontwikkeld tot een stijl op het gebied van archtectuur, schilder- en beeldhouwkunst die zich onderscheidde en die bekend staat als ‘Mestizo Baroque’. Dit tijdperk bracht verschillende vakkundige schilders, beeldhouwers, steenhouwers, houtbewerkers, goud- en zilversmeden voort, en wordt gekenmerkt door de kerken, religieuze schilderingen, beeldhouw- en houtsnijwerken, het goud- en zilverwerk en het borduurwerk.

De Boliviaanse regionale folkloristische muziek onderscheidt zich en is zeer gevarieerd. In 1952 ondervond de traditionele muziek een herleving, als gevolg van nationalistische hervormingen waardoor de Aymara- en de Quechuabevolking meer bewust en betrokken raakten op sociaal, cultureel en politiek gebied, en werd binnen het Ministerie van Onderwijs het Departement voor Folklore opgericht. Vandaag de dag is Bolivia voor wat muziek betreft een zeer rijk land, met traditionele muziek en instrumente, waaronder de ‘siku’ (panfluiten uit de Andes), de ‘quena’ (ook een fluit uit de Andes), trommels van dierenvellen, koperen bellen, bronzen gongen, en de ‘charango’, een instrument dat veel weg heeft van een kleine gitaar, en dat oorspronkelijk gemaakt werd van de schilden van armadillos (gordeldier). De nationale dans van Bolivia is de Cueca, en komt voort uit de Chileens versie van deze dans. Bij de Cueca dansen paren die zich bewegen op driekwartsmaat, daarbij zwaaiend met zakdoeken. De Cueca wordt in Bolivia voornamelijk gedanst op festivals. Daarnaast zijn de Diablada (dans van de duivel), die opgevoerd wordt op het jaarlijkse carnaval van Oruro en Tarabuco een van de belangrijkste folkloristische evenementen van Zuid-Amerika.

Ongeveer 95 procent van de bevolking is Rooms-Katholiek, maar een veel kleiner percentage neemt actief deel aan religieuze activiteiten. De vrouwen staan er traditioneel bekend om religieuzer te zijn, vaker naar de kerk te gaan en religieuze tradities te respecteren en te beoefenen. Veel van de Katholieke gewoontes worden echter vermengd met pre-Colombine rituelen. Een voorbeeld hiervan is de bijna synonieme associatie van de ‘Pacha Mama’ (Moeder Aarde) en de Maagd Maria. Daarnaast worden op religieuze feestdagen nog steeds de rituelen van de Pagan, uit de tijd voor de komst van de Spanjaarden, nog steeds veelvuldig beoefend, en de indianen geven door middel van hun dansen en liederen uitdrukking aan de vermenging van de twee culturen. Tijdens dergelijke festiviteiten beeldt een bepaalde symbolische jurk de interpretatie door de Indianen van de Europese houdingen uit: de dans van de palla-palla or ‘loco palla-palla’ is een karikatuur van de Europese veroveraars, de dans van de waka-tokoris is een satire op de stierengevechten, en in de morenada wordt de spot gedreven met de blanken, die hierin uitgebeeld worden als de overheersers van ge?mporteerde Afrikaanse slaven.

people and culture - bolivia Bolivia kent een diversiteit aan geografische zones die variёren in klimaat, cultuur en keuken. De Boliviaanse keuken biedt een grote gevarieerdheid aan gerechten waarin meestal vlees, vis en gevogelte worden vermengd met kruiden en specerijen. Het dieet bestaat ook uit vers fruit en verse groente. Een paar traditionele gerechten zijn Maja; een rijstgerecht met ei, rundvlees en gebakken banaan, Silpancho, rundvlees geserveerd met rijst en aardappelen, Pacumutu; een rijstgerecht met gegrild rundvlees, gebakken yuca en kaas, salteñas en empanadas; pasteitjes gevuld met vlees of groente, Locro, een soep gemaakt met rijs, kip en banaan, en chicharrón de Pacu, gemaakt met een lokale vissoort genaamd ‘pacu’, rijst en yuca.

Tot de alcoholische dranken behoren bier en wijn, maar ook lokale specialiteiten als Singanis, een soort pisco, en Chicha (een drank van gefermenteerde maїs). Voorbeelden van niet-alcoholische dranken zijn Api en Zomo (gezoet maїs- of tarwemeel gekookt in water met kaneel), en daarnaast zijn er talrijke tropische vruchtendranken te verkrijgen. De grotere steden hebben een groot aanbod aan zeer goede restaurants waar zeer veel internationale gerechten zijn te krijgen.

De geschiedenis van de Boliviaanse literatuur is uniek en onderscheidt zich op wereldniveau. Enkele bekende schrijvers zijn Gastón Suárez, Alcides Arguedas, Jaime Saens, Pedro Shimose en Franz Tamayo.

De dagelijkse kleding van de Indiaanse vrouwen in de hooglanden is zowel in de steden als op het platteland nog steeds traditioneel: zeer wijde, geplooide rokken (polleras) en kleurige halsdoeken en kleden. Deze laatste zijn gewoonlijk gevuld met goederen die mee naar de markt worden genomen voor de verkoop, of met vers gekochte spullen, extra kleren, en een baby, alles zorgvuldig samengebonden in een bundel die op de rug precies in balans is, waardoor de vrouw beide handen vrij heeft. Een hoed maakt de outfit compleet. De kleuren van de band op de hoed vari?ren per regio.

De leden van de grote oorspronkelijke Indiaanse bevolkingsgroep volgen voor wat betreft kleding, taal, architectuur en levensstijl nog steeds de gebruiken van hun voorvaderen op, maar met een mengeling van aangepaste Spaanse tradities. De kleding is kleurrijk en geschikt voor het leven op grote hoogte. Veel Boliviaanse vrouwen dragen bijvoorbeeld fel gekleurde kleding die oorspronkelijk (Latijns-)Amerikaans is, met kachelpijphoeden of bolhoeden. Feestdagen en religieuze festivals worden gevierd met dansen en festiviteiten. De Spaanssprekende bevolking, die voornamelijk van Europese afkomst is, heeft enkele van de oorspronkelijke gewoontes van het continent overgenomen, maar volgt over het algemeen westerse tradities.

De officiёle talen van Bolivia zijn het Quechua, het Aymaru en het Spaans. Meer dan de helft van de Boliviaanse bevolking is van puur-Indiaanse afkomst, en slecht 60-70% van de mensen spreekt Spaans, en dan vaak als tweede taal. De Indiaanse talen Quechua en Aymaru zijn de voorkeurstalen.

Bij het afdingen op de markten op het platteland, kunnen een paar woorden Quechua een boel helpen. Er zijn maar liefst 30 andere Indianentalen die gesproken worden door kleinere groepen. Engels wordt meestal alleen gesproken in de betere hotels, op de kantoren van luchtvaartmaatschappijen, en bij reisbureau’s.Voor het eerst in de geschiedenis leren duizenden Indianenkinderen in Bolivia nu lezen en schrijven in hun eigen talen (Aymara en Quechua), en ook in het Spaans. In 1990 is een begin gemaakt met een innovatief tweetalig onderwijsprogramma waarbinnen teksten worden gebruikt die het traditionele leven en de traditionele kleding van het platteland beschrijven.

GEOGRAFIE EN NATUUR BOLIVIA

Bolivia is een land in het midden van Zuid-Amerika dat volledig wordt ingesloten door andere landen. Het grenst aan Brazili? in het noorden en het oosten, aan Paraguay en Argentini? in het zuiden, en aan Chili en Peru in het westen. Het land bestaat globaal uit zes regio’s: De Andes, de Altiplano, de Yunga’s, de laaglanden, ‘Gran Chaco’, en de tropische valleien van de Parana en de Amazonerivier stromen.

De Andes:
Het berggebied van Bolivia is opgebouwd uit twee hoofdvertakkingen van de Andes. Het Andesgebergte loopt door het westen van Bolivia in twee gescheiden Cordilleras. De westelijke Cordillera ligt dichter in de buurt van de Stille Oceaan en heeft veel geёsoleerde toppen die voornamelijk door vulkanen worden gevormd. Dit is waar de Sajama, de hoogste top van Bolivia (6.542m) ligt.
De Cordillera Real bestaat uit steile, hoekige bergen met eeuwige sneeuw en gletsjers, waar veel wildwaterrivieren ontspringen.

De Altiplano:
’Altiplano’ betekent letterlijk ‘hoge vlakte’, maar de altiplano bestaat in werkelijkheid uit valleien, kleinere heuvels en glooiend land, vulkanen, rivieren en meren, maar ook uit zoutmeren, waaronder de grootste zoutvlakte ter wereld (Salar de Uyuni). Het is er over het algemeen koud en winderig. Er groeien vrijwel geen bomen, maar het gebied is begroeid met planten die typerend zijn voor de altiplano zoals ‘ichugras’, en hier en daar groepjes bomen van een soort die ‘Quenua’ heet. In de Altiplano ligt ook het Titicacameer, een zoetwatermeer, ten noord-westen van de hoofdstad van Bolivia, La Paz. Het Titicacameer is het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Het meer grenst zowel aan Bolivia als aan het buurland Peru. De rivier Desaguadero, die uitmondt in het Titicacameer, voedt het Poopómeer, een zoutwatermeer, gelegen in zuidoostelijke richting. Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare wateroppervlak ter wereld, en tevens het grootste in zijn soort.

De Yungas:
De ‘Yungas’ zijn gelegen aan de oostzijde van de Andes, en bestaan voornamelijk uit steile, met regenwoud bedekte bergen. De hoger gelegen delen bestaan uit regenwoud en rivieren die als watervallen neerdalen vanuit de hoger gelegen met sneeuw bedekte toppen en zich een weg naar beneden banen naar de hogere Amazonevalleien. De Yungas zijn rijk aan flora en fauna en enkele van Bolivia´s meest spectaculaire natuurgebieden zijn hier te vinden, waaronder het natuurpark Madidi. Daar zijn heetwaterbronnen te vinden, en er zijn mogelijkheden om te vissen, te wandelen, te raften en men kan er natuur-excursies doen en over oude Incapaden lopen. Dit gebied voorziet in de enorme overvloed aan fruit en groeten voor de hooglanden, en er wordt tevens coca verbouwd. Het klimaat is er heet en er valt veel regen, met name in de zomer.

De Hoogland Valleien:
Het gebied van de ‘hoogland valleien’ ligt oostelijk en zuidoostelijk ten opzichte van de Altiplano en heeft het meest uitnodigende klimaat van het hele land, met glooiende heuvels, valleien en bassins die deel uitmaken van de centraal gelegen Cordillera. De grond is er vruchtbaar en het klimaat heeft veel weg van een middellandse-zeeklimaat, met als enig verschil dat het in de zomer regent (net als in de rest van Bolivia), en niet in de winter. De hoogland valleien, waar het grootste deel van de koloniale Spaanse steden is gesticht, is de op een na dichtst bevolkte regio van Bolivia met steden als Cochabamba, Sucre, Tarija en Potosí. Een groot deel van de luxe koloniale huizen en gebouwen wordt nu verbouwd om er toeristen in onder te brengen. Al deze steden zijn verbonden door grote autowegen, maar deze gebieden zijn door een paar moderne snelwegen pas sinds kort deel gaan uitmaken van de 21e eeuw. Binnenlandse vluchten zorgen er echter voor dat de gebieden makkelijk bereikbaar zijn vanuit steden door het hele land.

De Gran Chaco:
Dit gebied is gelegen in de zuidoostelijke hoek van het departement Santa Cruz, grenst aan Argentiniё en Paraguay. Het wordt wel beschreven als een ruw maar mooi deel van het land met dicht struikgewas, cactussen en uitgestrekte graslanden waar de temperatuur op kan lopen tot meer dan 40 graden Celcius.
Het gebied is een van de meest veelzijdige gebieden voor wat betreft flora en fauna (o.m. pekari’s (navelzwijnen) en jaguars). Daarnaast wordt er in dit gebied op grote schaal petroleum geproduceerd. Het gebied kent echter maar weinig bebouwing, en de nederzettingen die er zijn, liggen erg afgelegen. De enige grote stad, Villamontes, ligt aan een spoorlijn, en men zegt dat het de heetste plaats in Bolivia is.

De Tropische Laaglanden:
Deze regio bestaat uit twee grote rivierengebieden: de hoger gelegen Amazonerivier in het noorden, en de rivier de Parana in het zuidoosten. In het noorden liggen de uitgestrekte savannes, het dichte regenwoud en de brede rivieren van de departementen Beni, Pando en La Paz. In het oosten zijn de graslanden en regenwouden van Santa Cruz te vinden, en het regenwoud en de rivieren van Cochabamba in de regio Chapare. Het punt waar Cochabamba en Santa Cruz samenkomen is de elleboog van de Andes. In het gebied is een groot aantal ecosystemen terug te vinden, van hooggebergte en tropisch regenwoud tot subtropische valleien en dichte jungle en rivieren. Hier liggen de natuurparken Amboro en Carrasco, het natuurreservaat Chaco, en het natuurpark genaamd Noel Kempf Mercado. Het gebied is heet en vochtig en er valt het hele jaar door regen.

KLIMAAT BOLIVIA

weather and climate - bolivia Grof gezegd kent Bolivia twee seizoenen: een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen duurt van mei tot oktober, oftewel de wintermaanden. Het regenseizoen duurt van november tot april, de periode die de zomer vormt. Het is het koudst van juni tot september, en het natst van december tot maart. Hoewel Bolivia geheel in de tropenzone ligt, heeft het land door de gevarieerde hoogtes ook veel verschillende klimaten. In de hoger gelegen gebieden is het klimaat koud, droog, winderig en meestal onbewolkt. De atmosfeer is er dun, en de temperatuur kan vari?ren van extreem heet tot extreem koud. In de lager gelegen gebieden is het klimaat warmer, met, afhankelijk van de streek, zowel vochtige als droge hitte. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 8°C in de Altiplano en 26°C in het oostelijk laagland.

GELD BOLIVIA

De munteenheid van Bolivia is de Boliviano (BOB). Een Boliviano kan worden opgeesplitst in 100 centavos. Op het moment van schrijven was US$ 1.00 gelijk aan Bs. 8.00. In de grotere steden is een groot aantal geldautomaten te vinden die ook credit cards accepteren, en er zijn vele wisselkantoortjes waar Travelers Checks kunnen worden ingewisseld of waar je dollars kunt wisselen in Bolivianos.

Mocht je geen plaats kunnen vinden waar je geld kunt wisselen, probeer het dan bij een reisbureau, juwelier, aptheek, of bij een winkel waar electrische apparaten worden verkocht.

Er zijn ook ATM’s die Europese pinpassen accepteren. Het is aan te raden om het land binnen te komen met Amerikaanse dollars, aangezien dit de enige buitenlandse munteenheid is die in heel Bolivia geaccpteerd wordt, maar geld uit de aangrenzende landen kan meestal gewisseld worden in de buurt van de grens. Wanneer je geld wisselt, pas dan op dat je nergens door afgeleid wordt, en tel je geld goed na. Pas ook op dat de geldautomaten niet twee keer het gevraagde bedrag op het bonnetje zetten (zonder je ook daadwerkelijk het dubbele bedrag te geven), en twee keer het geld van je rekening afschrijven. Creditcards kunnen in de grotere steden wel gebruikt worden, maar elders niet. Je kunt het beste gebruik maken van de geldautomaten in de centra van grotere steden.
© 2019 Studyspanishlatinamerica.com All rights reserved.
E-mail: info4@studyspanishlatinamerica.com
Salar de Uyuni
BOLIVIA
Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
0
0
Follow us on: